Diversiteit: zwart op wit

Schepen van personeelsbeleid Resul Tapmaz (sp.a) heeft zijn plannen voorgesteld om in te zetten op diversiteit in het personeelsbeleid van de stad. Een tijd geleden bleek al dat het met de diversiteit naar geslacht best snor zit aan de Gentse stadsdiensten: vrouwen zijn sterk vertegenwoordigd in topfuncties. De diversiteit naar afkomst vraagt daarentegen nog veel meer inspanningen. Slechts 5,4 % van de personeelsleden is van een etnisch-culturele minderheid, terwijl toch meer dan 17% van de totale Gentse bevolking dat is. Het goede aan de boodschap van het stadsbestuur is dat het de verantwoordelijkheid om die 5,4% op te krikken niet enkel bij een ander legt. Het gaat op zoek naar maatregelen die het zelf kan nemen: nultolerantie voor discriminatie en racisme, diversiteit integreren in het personeelsbeleid, jongeren gericht informeren over tewerkstelling bij de stad, aanpassen van de selectieprocedures.

Ik zou daar nog aan toevoegen: blijvend inzetten op een positieve houding van de inwoners ten aanzien van diversiteit. Ik lees in de Stadsmonitor dat nog niet de helft van de inwoners van Gent positief staat tegenover diversiteit (47%). Aan de respondenten werden stellingen voorgelegd zoals ‘ik zou het niet zo prettig vinden als er een gezin uit een andere cultuur in het huis naast mij komt wonen’. Ook die 47% lijkt mij een cijfer dat aan opkrikken toe is. Om dat symbolisch kracht bij te zetten kan iedereen die dat wil zich komende woensdag 21 maart, op de dag tegen racisme, laten fotograferen in het kader van de ‘Word wakker’-actie. Ik zal er zijn!

Cijfers: Gent in cijfers (2010) en de Stadsmonitor (2011)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.