Astrid vraagt het aan… Lucrèce en Daniel

“Je zou eens moeten wandelen van het Oude Begijnhof, naar het Rabot, de Lievekaai, het Zilverhof, het Prinsenhof… Dat is fantastisch!”

Op 14 oktober 2012 doe ik mee aan de Gentse gemeenteraadsverkiezingen. Vanop plaats 16 van SP.A-Groenlijst ijver ik voor een sociaal en ecologisch Gent. Eigenlijk wil ik alle Gentenaars ontmoeten, maar dat is helaas niet mogelijk. Daarom zoek ik 100 Gentenaars op. Zij mogen me vertellen wat ik voor hen kan doen!

Lucrèce (60) en Daniel (58) genieten van een zaterdagshopping wanneer we onder de luifel van Dille en Kamille schuilen voor de regen. Ik speld mijn “Astrid 16” badge op, stel me voor als kersvers politica en kom niet enkel te weten dat ze 31 jaar getrouwd zijn, maar ook wat ze van Gent denken.

Lucrèce: “Gent is voor mij een aangename woon-, winkel-, wandel- en leefstad. Winkelen in Gent, dat is genieten, want ondertussen kijk je met toeristenogen naar het historisch centrum. Er is ook genoeg keuze aan winkels, en dus voel ik niet de nood om pakweg naar Antwerpen te trekken om te shoppen. Wat wel jammer is, is het wegkwijnen van centra zoals het Postgebouw op de Korenmarkt, of de Braempoort in de Brabantdam. Gelukkig houdt het winkelcentrum aan het Zuid goed stand. Als we naar het centrum trekken om te winkelen, dan beginnen we aan het Zuid,  stoppen we onze inkopen in de auto, en trekken dan te voet verder.”

Daniel: “Gent is voor mij zeker een woonstad, maar ook een historische stad die heel wat werkgelegenheid te bieden heeft. Ik heb zelf lang in Gent gewerkt en kwam dan vaak in contact met bedrijven aan de Kanaalzone. We mogen de economische waarde van de Gentse Haven niet onderschatten! Die genereert heel wat jobs. Gent is ook een stad met een diversiteit aan bedrijven die dus verschillende types jobs kunnen aanbieden. Het unieke is dat Gent in staat is om die werkgelegenheid te combineren met een leefbaar wooncentrum. Vergelijk het met Brussel, dat is toch echt een bureelstad?”

Ik kom bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen voor de eerste keer op. Waarvoor zou ik volgens jullie moeten ijveren?

Lucrèce: “We wonen niet ver van het Sint-Pietersstation en in onze buurt vergaan wij in het onkruid. We trekken het dan maar zelf uit. Maar het is niet enkel bij ons. Zo namen we laatst vrienden uit Luxemburg mee naar de Lievekaai. Je kon er niet eens op de bankjes zitten, want het onkruid schoot erdoor! We hebben zelf al contact opgenomen met de groendienst om het te melden. Jammer dat het soms lang duurt voor men kan komen. Kunnen mensen die werkloos zijn daar niet voor worden ingezet?”

Daniel: “Wat ik jammer vind is dat je bewonerskaart enkel geldig is in je eigen buurt. Er zouden meer mogelijkheden moeten bestaan voor Gentenaars om in het centrum hun auto even kort te kunnen parkeren. Nu betaal ik 2€ om 10 minuten in de Kouter te staan wanneer ik ergens in het centrum iets kom oppikken.”

Ik vind het boeiend om te zien hoe we de openbare ruimte efficiënter kunnen organiseren. Daarom mijn afsluiter: wat is jullie lievelingsplekje in de stad?

Daniël: “Niet zozeer een plekje, maar meer een wandeling. Je zou eens moeten wandelen van het Oude Begijnhof, naar het Rabot, de Lievekaai, het Zilverhof, het Prinsenhof… Dat is een fantastische wandeling met heel wat mooie plekken. Minder bekend, en minder druk dan de Graslei, maar evenzeer de moeite.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.