Astrid vraagt het aan… Reyhan en Hermes Kaan

“Kinderen moeten kunnen buitenkomen, experimenteren, lawaai maken. In de parken, maar ook in de stad.”

Op 14 oktober 2012 doe ik mee aan de Gentse gemeenteraadsverkiezingen. Vanop plaats 16 van SP.A-Groenlijst ijver ik voor een sociaal en ecologisch Gent. Eigenlijk wil ik alle Gentenaars ontmoeten, maar dat is helaas niet mogelijk. Daarom zoek ik 100 Gentenaars op. Zij mogen me vertellen wat ik voor hen kan doen!

Op een zonnig bankje in het Zuidpark praat ik met Reyhan (36) over wat Gent betekent voor haar en haar zoontje Hermes Kaan (17 maanden). Reyhan is geboren Lokerse, maar getogen Gentse. Ze geeft les aan de Arteveldehogeschool en woont met haar gezin in het hart van de stad. Met de blik al stevig op de speeltuin gericht, luistert Hermes Kaan toch aandachtig mee.

Gent in drie woorden? “Gezellig, sociaal en thuis”

“Gent voelt echt aan als een gezellige thuis. Ik denk dat dat niet alleen voor mezelf, maar ook voor Hermes Kaan zo is. De stad is niet te klein en niet te groot: het blijft altijd overzichtelijk en je loopt er geregeld vrienden en kennissen tegen het lijf. Bovendien zijn er toffe cafés, terrassen en restaurants waar je – ook met een peuter van 17 maanden – kan komen. Het terras van de Foyer, bijvoorbeeld, daar kan je een hele namiddag van het zonnetje genieten en zit je goed beschut tegen de wind. Ik heb er uren doorgebracht toen Hermes Kaan klein was! (lacht)”

Ik kom in oktober voor de eerste maal op. Waarop zou ik volgens jou de aandacht moeten vestigen?

“Ik kan wel wat aandachtspunten bedenken… In het centrum mag best wat meer groen komen. Kinderen moeten niet alleen in de parken, maar ook in het centrum kunnen buitenkomen, experimenteren, lawaai maken. Daarnaast lijkt het mij belangrijk om op zoek te gaan naar comfortabele manieren waarop jonge gezinnen zich zonder auto in de stad kunnen verplaatsen. Ik ben zelf een fervent gebruiker van het openbaar vervoer, en stel vast dat de toegankelijkheid veel beter kan. Probeer maar eens zo’n oude tram op te raken met een volgestouwde buggy! Ook voor oude mensen kan dat toch niet makkelijk zijn?

En om te eindigen wil ik nog iets kwijt over de randwijken van Gent. Ik vind het een goede zaak dat men de jonge middenklasse aantrekt om daar te wonen. De sociale mix is positief. Alleen stel ik vast dat niet iedereen bereid is om de buurt ook écht mee vorm te geven. De noden van de sociale klassen krijgen soms onvoldoende aandacht en het blijft een helse strijd om in de scholen een gezonde sociale mix te krijgen. Hoe leuk ze ook kunnen zijn, met buurtfeesten alleen gaan we er niet geraken… Een oproep dus aan iedereen, ook aan de sociaal zwakkere klassen: laat van u horen en geef mee vorm aan de buurt!”

Ik ben in het bijzonder geïnteresseerd in hoe we de openbare ruimte beleven. Wat is jullie lievelingsplekje in Gent?

“Het Baudelopark vind ik heel plezant. Er is altijd wel iemand muziek aan het maken, er hangen veel studenten rond, maar evengoed ouders met jonge kinderen. Ook het Zuidpark blijft een topper, hier zie je alle generaties door elkaar! De parken zouden wel beter moeten onderhouden worden. Er ligt vaak zwerfvuil en we vonden al meermaals glasscherven in de speeltuin. Voor Hermes Kaan moet het nochtans niet meer zijn: elke propere plek met een schommel en wat zand, is zijn lievelingsplek.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.