Astrid vraagt het aan… Frank

“De Gentenaar kan vierkant zijn, maar als je als beleidsmaker goed naar hem luistert, kan je veel realiseren.”

Op 14 oktober 2012 doe ik mee aan de Gentse gemeenteraadsverkiezingen. Van plaats 16 op de SP.A-Groenlijst ijver ik voor een sociaal en ecologisch Gent. Eigenlijk wil ik alle Gentenaars ontmoeten, maar dat is helaas niet mogelijk. Daarom zoek ik 100 Gentenaars op. Zij mogen me vertellen wat ik voor hen kan doen!

Het is een zonnige zaterdagnamiddag. Onder de bijna afgewerkte stadshal stelt Daniel Termont zijn biografie voor aan de verzamelde Gentenaars. Onder hen bevindt zich een bijzondere toeschouwer: zijn voorganger Frank Beke. De immer minzame ereburgemeester neemt met plezier even de tijd om mijn vragen over Gent te beantwoorden.

Hou zou jij Gent in drie woorden beschrijven?  (beslist) “Warm, open en koppig.

Gent is in de geschiedenis altijd een rebelse stad geweest en is het vandaag nog. Het duurt een tijdje voor nieuwe ideeën ingang vinden, maar dankzij de grote volharding die er bestaat is het toch een stad waar je heel wat kunt gedaan krijgen. Dat heb ik zelf ook ervaren tijdens mijn politieke carrière. Je moet de Gentenaar steeds au sérieux nemen. Hij kan soms nogal vierkant zijn (dat wordt mooi weerspiegeld in het Gentse dialect dat vol zit van de uitdrukkingen die niet altijd de zachtste zijn), maar als je die mening als beleidsmaker meeneemt, kan je heel ver komen.”

Ik kom in oktober voor de eerste maal op. Waarop zou ik als jonge politica volgens jou de aandacht moeten vestigen?

“De betrokkenheid van de burger vind ik een heel belangrijk aandachtspunt, maar dat geldt natuurlijk voor elke kandidaat. Wat ik specifiek voor jonge kandidaten belangrijk vind, is dat zij zich tot de jongeren in onze stad richten. Gent heeft veel jong volk, denk maar aan onze studenten. Hun noden en wensen, bijvoorbeeld op het vlak van open ruimte, duurzaamheid of cultuur, zou je goed moeten kennen en verdedigen.”

Ik vind het erg belangrijk dat we in Gent onze openbare ruimte (pleinen, parken, straten,…) goed soigneren. Heb jij een lievelingsplekje in de stad?

“Mijn lievelingsplekje is er een van jeugdsentiment: de Lievekaai. Ik heb er altijd in de buurt gewoond. Het is zo mooi, zo rustig. Onze zonen wonen nu nog steeds in de straat waar ik mijn kinderjaren heb doorgebracht. Ik kom er dus gelukkig nog heel vaak in de buurt.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.