Astrid vraagt het aan… Danny en Martina

“De autobussen krijgen soms teveel voorrang op de auto’s.” “Ah ja, maar anders kunnen die bussen niet op tijd op hun haltes zijn.”

Op 14 oktober 2012 doe ik mee aan de Gentse gemeenteraadsverkiezingen. Van plaats 16 op de SP.A-Groenlijst ijver ik voor een sociaal en ecologisch Gent. Eigenlijk wil ik alle Gentenaars ontmoeten, maar dat is helaas niet mogelijk. Daarom zoek ik 100 Gentenaars op. Zij mogen me vertellen wat ik voor hen kan doen!

Veel ambiance in het Azaelapark in Sint-Amandsberg voor ‘Dansen in het Park’. De Rode Kruisvrijwilligers Danny (52) en Martina (60) staan niet enkel paraat voor eerste hulp bij eventuele verstuikingen of appelflauwten, maar zijn ook bereid mij te helpen bij mijn zoektocht naar wat er leeft bij de Gentenaars. Martine is bruggepensioneerde, werkte als bediende in de thuiszorg en is fan van de bus, Danny is ingenieur en eerder een auto-man.

Gent in drie woorden? Martina: “Open, creatief en vernieuwend.” Danny: “Gent is rijk, levendig en aangenaam.”

Martina: “Ik vind dat er veel gedaan wordt in Gent, er is de laatste jaren veel veranderd. Het beweegt hier. Ze proberen nieuwe dingen. De stad wordt aangenaam gemaakt, bijvoorbeeld voor de toeristen. Da’s toch belangrijk hé, want de handelaars moeten van hen leven.”

Danny: “Gent zit goed bij kas. Er is veel geld voor nieuwe projecten, bijvoorbeeld de nieuwe bibliotheek op de Waalse Krook.” Martine: ”Ik vind ons Gents dialect ook een belangrijke rijkdom: Romain De Coninck, de Minard… Ik herinner mij nog dat wij als kind alleen tijdens de Gentse Feesten echt Gents mochten spreken. Nu kan ik het al lang niet meer wegsteken!” Danny: ”Ik vind Gents toch een beetje gemeen, ik heb het eerder voor het West-Vlaams.”

Ik kom in oktober voor de eerste maal op. Waarop zou ik volgens jullie de aandacht moeten vestigen?

Martina: “Minder sluikstort. Mensen gooien hun vuil zomaar op de grond. De Dendermondsesteenweg bijvoorbeeld, zo schoon vernieuwd en het ligt er altijd zo smerig bij. Ivago komt veel langs, maar de volgende dag merk je daar meestal niets meer van.”

Danny: ”De autobussen krijgen soms teveel voorrang op de auto’s.” Martine: “Ah ja, maar anders kunnen die bussen niet op tijd op hun haltes zijn. Ik neem bijna altijd de bus en het gebeurt heel vaak dat die er drie kwartier over doet om een paar kilometer verder te geraken.”

Ik vind het erg belangrijk dat we in Gent onze openbare ruimte (pleinen, parken, straten,…) goed soigneren. Hebben jullie een lievelingsplekje in de stad?

Martina: “Zonder twijfel de Vrijdagmarkt. Je kan er gezellig iets eten en drinken. Er zijn winkels in de buurt en in het weekend de rommelmarkten.”

Danny: ”Voor mij zijn dat het Sint-Baafsplein, maar ook de Zuid, want daar kan je makkelijk parkeren.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.