Astrid vraagt het aan… Hilde

“Onze buurt mist buurtwinkels. Mensen doen soms hun boodschappen met de taxi omdat de winkels zo ver zijn en ze geen auto hebben.”

Op 14 oktober 2012 doe ik mee aan de Gentse gemeenteraadsverkiezingen. Van plaats 16 op de SP.A-Groenlijst ijver ik voor een sociaal en ecologisch Gent. Eigenlijk wil ik alle Gentenaars ontmoeten, maar dat is helaas niet mogelijk. Daarom zoek ik 100 Gentenaars op. Zij mogen me vertellen wat ik voor hen kan doen!

Ik ben op weg naar het ijsjeskraam van Dansen in het Park, wanneer Hilde (55) me spontaan aanspreekt. Hilde woont in de Bernadettestraat in Sint-Amandsberg en heeft veel te vertellen over Gent. Ik laat de ijsjes even voor wat ze zijn en luister aandachtig naar haar advies.

Gent in drie woorden? “Feest, leefbaar en gezellig.

Gent is voor mij een leefbare stad, niet te groot. Kleine details zorgen ervoor dat leven in Gent zo aangenaam is. Je kan je handtas hier gewoon naast je laten staan bijvoorbeeld. De voetpaden zijn goed onderhouden. De stad levert veel inspanningen om Gent proper te maken. Al die inspanningen zorgen ervoor dat mensen zich veilig voelen. Dat je ’s avonds je vuilniszakken niet mag buiten zetten is soms vervelend, maar wanneer er op straat minder vuiligheid is, is dat voor iedereen aangenaam.”

Ik kom in oktober voor de eerste maal op. Waarop zou ik volgens jou de aandacht moeten vestigen?

“Meer openbaar vervoer en met een grotere frequentie, bijvoorbeeld voor de buslijnen 70 -71-72. Wanneer je niet zo mobiel bent en je de bus voor kortere afstanden wil gebruiken, van de ene wijk naar de andere, moet je bij het overstappen soms één uur wachten op een aansluiting. Dat is toch niet normaal? Veel oudere mensen hier in de wijk hebben geen auto en zijn ook aangewezen op de bus. De fietspaden zijn wel veel verbeterd de laatste jaren.

Onze buurt mist ook buurtwinkels. Mensen doen soms hun boodschappen met de taxi omdat de winkels zo ver zijn en ze geen auto hebben. Er is maar één Turkse kruidenierszaak, maar die is eigenlijk vrij duur. Het gebrek aan winkels versterkt een beetje het gevoel dat de Bernadettewijk afgesneden is van de rest van de stad. Misschien is het een goed idee om in de nieuwe wijk Hogeweg een winkel te voorzien?”

Ik vind het erg belangrijk dat we in Gent onze openbare ruimte (pleinen, parken, straten,…) goed soigneren. Heb jij een lievelingsplekje in de stad?

“Het Metserhuis met de 5 beelden van Walter de Buck. Mijn ouders hebben daar gewoond vlak na WOII. Maar ik hou ook van het Baudelopark, Sint-Jacobs en de Vlasmarkt. Dat zijn plekken waar mijn hart naar uit gaat. De Schaapstal daarentegen… Hoe die er gekomen is, dat is toch niet hoe men de dingen in Gent normaal aanpakt? Ze zijn precies vergeten om daar deftig over te communiceren. Plots stond het gedrocht er. Ik had er liever meer groen gezien, want dat moeten we op de Korenmarkt ook al missen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.