Astrid vraagt het aan… Piet

“De Gentse Haven is te weinig bekend bij de Gentenaars. De hele wereld kent onze haven, maar zelf weten we er nauwelijks iets over.”

Op 14 oktober 2012 doe ik mee aan de Gentse gemeenteraadsverkiezingen. Van plaats 16 op de SP.A-Groenlijst ijver ik voor een sociaal en ecologisch Gent. Eigenlijk wil ik alle Gentenaars ontmoeten, maar dat is helaas niet mogelijk. Daarom zoek ik 100 Gentenaars op. Zij mogen me vertellen wat ik voor hen kan doen!

We ontmoeten Piet (72) in de Voldersstraat, vlakbij de Aula van de Gentse universiteit. Hij licht ons meteen één en ander toe over de geschiedenis van het gebouw en van de universiteit. Piet is trots op de rijke historie van de stad. Hij zou graag willen dat ook jonge mensen vandaag weer wat meer de verhalen van vroeger meekrijgen: de geschiedenis geeft je ook een ander perspectief op heden en toekomst, en dat is zeer waardevol.

Gent in drie woorden? “Ik vind Gent historisch-cultureel een prachtige stad. Als ik buitenlandse vrienden te gast heb, dan vertel ik vooraf niet te veel over wat er te zien is. Als we dan samen door het centrum lopen, is iedereen altijd blij verrast.”

Ik kom in oktober voor de eerste maal op. Waarop zou ik volgens jou de aandacht moeten vestigen?

“De bewoonbaarheid en bereikbaarheid van het centrum kunnen beter. Er zijn ook zoveel bouwwerven waar de werken eindeloos lijken te duren. Ook het resultaat van al die werken vind ik niet altijd even geslaagd.

Verder vind ik dat de Gentse kinderen en jongeren op school ook meer over de rijke Gentse geschiedenis zouden mogen leren, zodat ze inzicht krijgen in wat Gent al betekend heeft, en welke rol het in de toekomst kan spelen. Ook de Gentse Haven is weinig bekend bij de Gentenaars, en dat is jammer. De hele wereld kent onze haven, maar zelf weten we er nauwelijks iets over. Meer historisch bewustzijn en enkele lokale accenten in het onderwijs, ik ben daar dus zeker voorstander van.”

Ik vind het erg belangrijk dat we in Gent onze openbare ruimte (pleinen, parken, straten,…) goed soigneren. Heb jij een lievelingsplekje in de stad?

“Ik zou eerder een lievelingswandeling voorstellen – is dat ook goed? Van aan de Sint-Lievensbrug ga ik graag naar het Begijnhof aan de Lange Violettestraat, en dan via het Sint-Annaplein naar Sint Baafs en de Biezekapel, via het stadhuis en de Hoogpoort naar de Groentenmarkt, en dan langs het Gravensteen naar het Rabot. En terug. Een aanrader, moet je zeker ook eens proberen!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.