Astrid vraagt het aan… Odette

“De brugsepoortenaars zijn heel openhartig. Als het ons niet aanstaat dan floepen we het eruit!”

Op 14 oktober 2012 doe ik mee aan de Gentse gemeenteraadsverkiezingen. Vanop plaats 16 van SP.A-Groenlijst ijver ik voor een sociaal en ecologisch Gent. Eigenlijk wil ik alle Gentenaars ontmoeten, maar dat is helaas niet mogelijk. Daarom zoek ik 100 Gentenaars op. Zij mogen me vertellen wat ik voor hen kan doen!

Odette (88) moet zowat de meest kranige en praatgrage senior van de Brugse Poort en omstreken zijn. Ze is verre familie van me, maar woont vlakbij. Ze woont sedert haar 22 lentes in het midden van de Phoenixstraat, ‘haar’ straat in ‘haar’ buurt. Samen met haar man zaliger, Marcel, hield ze er tientallen jaren ‘De Gouden Bol’ open. Haar man was de ‘maître tailleur’, zijzelf verkocht de kledij. “Mijn man kon voor iedereen werken. Ik herinner mij een klant met een bult en een kiekenborst. Marcel kon hem proper in het pak steken. Hij had zijn stiel geleerd waar je het best een stiel leert: bij de doofstommen. Die verliezen geen tijd, want ze babbelen niet tussendoor! (lacht)”

 Hoe beschrijf jij Gent in drie woorden? “Ik vind Gent een aangename en mooie stad met veel mooie winkels.

“Gent is aangenaam omdat de mensen zo gewoon zijn. Zeker hier in onze buurt heb ik dat altijd gevonden. In mijn winkel kwamen geen zagewijven die alles te duur vinden, noch chiquévolk voor wie het nooit goed is. Maar pas op, dat betekent niet dat een brugsepoortenaar zijn gedacht niet zegt! Wij zijn net heel openhartig. Als het ons niet aanstaat dan floepen we het eruit!”

Ik kom voor de eerste maal op bij gemeenteraadsverkiezingen. Wat moet er anders of beter volgens jou?

“Voor mij persoonlijk hoeft er niks te veranderen. Ik ben hier heel content: de mensen hebben elkaar graag en als ik eens hulp nodig heb, dan krijg ik die. Zelf koken lukt bijvoorbeeld niet meer, maar er komt iemand aan huis om mij daarbij te helpen. In de beluikjes achter mijn koer zijn ze ook heel behulpzaam. Dan zeggen ze ‘Madam, als er iets is, moet ge maar luid genoeg roepen hé!’. Het is gemakkelijk om dingen te vinden om over te zagen, maar daar doe ik niet aan mee. Als ze hier in de beluikjes barbecueën dan stinkt het geweldig op mijn koertje. Awel, ik zwaai eens en doe mijn raam dicht. Opgelost!”

Ik vind het erg belangrijk dat we in Gent onze openbare ruimte (pleinen, parken, straten,…) goed soigneren. Heb jij een lievelingsplekje in de stad?

“Voor ik naar de bazaar ga (de GB aan de Groene Vallei), zet ik mij altijd even met de krant op een bankje in het groen. Daar geniet ik van. Het is voor mij wel belangrijk dat ik me vlakbij kan parkeren, want ik ben niet zo goed meer te been. Voor de rest staat heel de wijk mij eigenlijk aan. Ik heb hier altijd graag gewoond. Van hier tot aan de Rooigemlaan is het precies allemaal van mij!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.