Een toerismebureau voor de Brugse Poort!

De Brugse Poort heeft voldoende troeven om ook mensen van buiten de buurt aan te trekken. Ik trok de voorbije weken met een kaart van de wijk naar 100 Brugse Poortenaren. Met elk van hen besprak ik de voordelen en de nadelen van de wijk. Dit weekend bezorg ik met enkele vrienden alle inwoners van de Brugse Poort een kaart met tips en hotspots . En… ik trek met een tijdelijk, mobiel toerismebureau door de buurt.

De eerste bedoeling was de mensen van de wijk te bevragen over de toffe plekken in de Brugse Poort. Iedereen in de wijk weet wel een plek waar het prettig toeven is. Daarnaast wilde ik ook te weten komen waar de verbeterpunten liggen. Die wil ik als ik verkozen word in de gemeenteraad systematisch aanpakken.

Enthousiasme over de buurt

De wijkbewoners bleken erg enthousiast over verschillende plekken in de Brugse Poort. De Groene Vallei, het Acaciapark, het Pierkespark, het Luizengevecht en de Leiekaai zijn geliefd als groene, rustige plekken. Ze doen dienst als woonkamers van de buurt. Op de kaart legt een aantal bewoners uit waarom nu net die plaatsen de toppers zijn. Daarnaast gaven de buurtbewoners ook enkele geheimen prijs. Kinderen uit de buurt vertellen bijvoorbeeld waar in de Groene Vallei je met je fiets het snelst van een helling kunt racen…

De toppers

 • De Groene Vallei: August (90 jaar): “De Groene Vallei is het beste wat Gent ons gegeven heeft.”
 • Het Acaciapark: Gamze en Gülür (26 jaar): “Er is een mooie speeltuin, voor groot en klein. De mama’s kunnen de kinderen zien spelen van op de bankjes naast de speeltuin. De mensen zijn zeer tolerant tegenover elkaar, niemand kijkt je scheef aan.”
 • Het Pierkespark: Saskia (42 jaar): “Wat dit park aangenaam maakt zijn de mozaïek, de koffie en de lekkere spaghetti. Je kan hier ook interessante workshops volgen.”
 • Het Luizengevecht: Quinten (7 jaar): “Dit is het enige plein waar je goed kan voetballen. Er is ook een speeltuin met een glijbaan en een zandbak.”
 • De Leiekaai Harry (21 jaar): “Via deze fietsroute kan je rustig langs het park naar de stad. Buurtbewoners komen hier ook wandelen met de hond.”

De tips

 • Tip van Nathalie (42 jaar): “Elke donderdagavond kan je in het Kokerpark je fiets herstellen in het fietsatelier.”
 • Tip van Yeter: “In de bibliotheek en de spelotheek kan je boeken én speelgoed ontlenen.”
 • Tip van Isaac (10 jaar), Zoran (6 jaar) en Aiko (4 jaar): “Aan het einde van het pad door de Groene Vallei kan je lekker hard van de helling fietsen.”
 • Tip van Bart (45 jaar) en Rita (47 jaar): “Elke zondagvoormiddag is er een boerenmarkt op het Charles de l’Epéeplein.”

Verbeterpunten

De kwalijke reputatie van de Brugse Poort blijkt dus minstens voor een deel onterecht. Toch is mijn kaart geen goednieuwsshow. Veel mensen hebben grote bekommernissen om de buurt. Ik werd heel veel aangesproken over de verkeersdrukte op de Drongensesteenweg en de Bevrijdingslaan, over het onaantrekkelijke Seghersplein, de aanwezigheid van drugs op sommige plaatsen en het aanhoudende sluikstorten.

Meest genoemde probleemplekken

 • De Bevrijdingslaan: Boevi (39 jaar): “Er zijn hier veel te veel auto’s. Kunnen ze dit niet oplossen door er een eenrichtingsstraat van te maken?”
 • Het Seghersplein: Eline (27 jaar): “Dit zou het kloppend hart van de wijk kunnen zijn. Jammer dat het niet gezelliger is ingericht en dat het verkeer er zo druk is.”
 • De Drongensesteenweg: Elmar (41) en Mieke (41) “De steenweg is heel onaangenaam om te fietsen, er is nergens groen en je moet erg lang wachten om over te steken.”

Het is misschien wat ongewoon om dat op verkiezingsdrukwerk van een meerderheidspartij te plaatsen. Maar ik wil tonen dat dit terechte bekommernissenzijn en dat sp.a-Groen die nu en in de toekomst serieus neemt. Ik wil mee mijn schouders zetten onder de verbetering, maar besef dat je deze problemen niet in een vingerknip oplost. Ze vergen een volgehouden inspanning op verschillende terreinen: het duurzamer maken van de mobiliteit, het bestrijden van armoede en uitsluiting, het verbeteren van de kwaliteit van de huisvesting, het aanbieden van laagdrempelige gezondheidszorg.

Toerismebureau Brugse Poort

Infobordje Brugse PoortAlle bewoners van de buurt krijgen dit weekend de kaart ‘Samen Brugse Poort’ in de bus. Hopelijk gaan ze er ook echt mee op pad en ontdekken ze de tips en leuke plekken. Maar ik vind ook dat een buurt met zoveel troeven mag ook daarbuiten wel wat aan bekendheid mag winnen. Daarom trek ik op zondag 30 september met een tijdelijk, mobiel toerismebureau door de buurt. Ik zal er de kaart aan de buurtbewoners uitdelen en hen wegwijs maken in de gekende en minder gekende hotspots.

Wil je ook een kaart? Kom dan langs om 11 uur op het Charles l’Epéeplein.

Binnen zes jaar wil ik weer zo’n kaart maken, maar dan met minder zwakke plekken en, wie weet, een écht toerismebureau in onze buurt!

3 gedachtes over “Een toerismebureau voor de Brugse Poort!

 1. Astrid, je bent /ge zijt gewoon een fantastisch origineel, inspirerend, recht voor de raap, vlieg-er-maar-in, oprecht Gentenaar-meelevend kandidaat! Zo schoon da ge met de mensen bezig zij, ge doe nie normaal! 😉

 2. Misschien ook geen slecht idee om de talloze vzw’s en organisaties actief in de Brugse Poort hierbij te betrekken. Vorig jaar werd zo onder impuls van vzw trafiek een soort van charter van de brugse poort opgemaakt waar een vijftigtal organisaties uit de Brugse Poort op ingetekend hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.