Astrid vraagt het aan… Marijke en Brunhilde

“Blij dat we even gestopt zijn.”

Op 14 oktober 2012 doe ik mee aan de Gentse gemeenteraadsverkiezingen. Van plaats 16 op de SP.A-Groenlijst ijver ik voor een sociaal en ecologisch Gent. Eigenlijk wil ik alle Gentenaars ontmoeten, maar dat is helaas niet mogelijk. Daarom zoek ik 100 Gentenaars op. Zij mogen me vertellen wat ik voor hen kan doen!

“Dus jij bent een beginnend profiteur”, slingert een nochtans sympathiek uitziende vrouw me naar het hoofd wanneer ik vraag of ik als jonge kandidaat een interview met haar mag afnemen. De campagne zit in de laatste rechte lijn en dat is duidelijk merkbaar op de Bloemenmarkt. Na een paar koude afwijzingen, wordt mijn ochtend dan toch nog gemaakt door een bijzonder fijne ontmoeting met Brunhilde (50) en Marijke (58). Het gesprek eindigt met tips over leuke yogascholen in Gent en de mededeling dat ze “blij zijn dat ze even gestopt zijn om te praten” – dat vraagt om een groepsfoto én een uitgebreid verslag.

Dames, hoe zouden jullie Gent in drie woorden beschrijven?

Brunhilde: “Gent is voor mij een gezellige, mooie en kleinschalige stad.”

Marijke: “Ik vind in Gent een echt nestgevoel terug, en het is ook wel een authentieke, propere stad.”

Dat nestgevoel! Daar wel ik wel meer over weten…

Marijke: “Brunhilde zei het al, maar Gent is een kleinschalige stad. Een overzichtelijke stad ook, waar je je gemakkelijk van de ene kant naar de andere kant van de stad kan verplaatsen. Ik heb lang in Antwerpen gewoond, en daar vind je allerlei verschillende côtés terug. Hier is alles meer gecentreerd.”

Brunhilde: “Het leven in Gent, alle culturele activiteiten en de stad zelf zijn op mensenmaat. Dat maakt het zo aangenaam.”

Politiek is ook aankaarten wat beter kan. Waarop zou ik me als beginnend politica mogen focussen volgens jullie?

Marijke: “De fietspaden! Die trekken soms echt op niets, vind je niet? Ik zou ook graag minder auto’s zien in het de stad.”

Brunhilde: “Ik mis dan weer kleine, gezellige hoekjes en plekjes in de stad waar je een bankje met een beetje groen aan vindt. Ik denk dan bijvoorbeeld aan dat pleintje aan de Pain Quotidien (de Kalandeberg). Wat een leuk pleintje, maar daar staan dan zo’n lelijke bankjes!”

Lelijke bankjes, dat kan ik volmondig beamen! Het staat genoteerd. Maar waar zitten jullie dan wel graag? Wat is jullie lievelingsplekje in de stad?

Brunhilde:  “Als ze wat mooiere bankjes zetten op de Kalandeberg dan maakt dat wel kans (lacht). Het zal dom en cliché klinken, maar de Graslei blijft een fantastisch plekje in Gent. Ik heb al geprobeerd om mij met een boekje te installeren aan het Sint-Baafsplein, maar dat is hetzelfde toch niet.”

Marijke: “Voor mij is de Graslei dan weer te druk. Er zitten daar veel studenten en jongeren iets te drinken, en door dat rumoer verliest het voor mij veel van zijn gezelligheid. Maar het Muinkpark: dat is een erg fijn plekje. Ik kom daar vaak langs, want ik volg yoga aan de Muinklaan vlakbij. Hele goede yogaschool is dat trouwens. Moet je zeker eens uitproberen!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.