Astrid vraagt het aan… Daniel

“Ik ben ervan overtuigd dat de gemeenteraadsverkiezingen zullen aantonen dat Gent tegen de politieke mainstream in Vlaanderen wil oproeien en resoluut zal kiezen voor een sociaal-ecologisch toekomstproject.”

Op 14 oktober 2012 doe ik mee aan de Gentse gemeenteraadsverkiezingen. Van plaats 16 op de sp.a-Groenlijst ijver ik voor een sociaal en ecologisch Gent. Eigenlijk wil ik alle Gentenaars ontmoeten, maar dat is helaas niet mogelijk. Daarom zoek ik 100 Gentenaars op. Zij mogen me vertellen wat ik voor hen kan doen!

Vandaag is het de beurt aan (g)een gewone Gentenaar. Daniel Termont is 59 jaar en ereburger van de Paraguayaanse hoofdstad Ascunsion. Maar wellicht kent u hem beter als de burgemeester van Gent. Tussen het besturen van de stad en het campagne voeren door, neemt Daniel de tijd om mijn vragen over onze stad te beantwoorden.

Hoe beschrijft de burgemeester van Gent zijn stad in drie woorden? “Authentiek, rebels en veelzijdig.

Authentiek is niet alleen het adjectief waarmee de internationale media onze stad zo lovend omschrijven, ook ik kan het alleen beamen: ‘authentiek’ vat mooi samen hoe Gent en de Gentenaars ook zijn… Gentenaars hebben ook de reputatie wat tegendraads te zijn, en daar zijn we trots op. Ik ben ervan overtuigd dat de komende gemeenteraadsverkiezingen zullen aantonen dat Gent, ook op het politieke vlak, tegen de politieke mainstream in Vlaanderen wil oproeien en resoluut zal kiezen voor een sociaal-ecologisch toekomstproject. En veelzijdig, tja, moet daar nog uitleg bij? We zijn tegelijk een universiteitsstad, een historische stad, een haven, een centrum voor handel en nijverheid, een kweekvijver voor creatie en innovatie, een cultuurcentrum, en we zullen er zorg voor dragen dat dit alles voor iedereen toegankelijk blijft.”

Ik kom in oktober voor de eerste maal op. Waarop zou ik als jonge kandidaat volgens jou de aandacht moeten vestigen?

“Het is zonder meer duidelijk dat jonge mensen die zich politiek engageren vooral belangstelling moeten hebben voor de toekomst van onze stad en van de Gentenaars. Want we staan voor enorme uitdagingen, waarvoor er frisse, vernieuwende en creatieve oplossingen nodig zijn. Vooral jongeren hebben de eigenschap om onbevangen, los van de platgetreden paden, verse ideeën aan te brengen. Denk maar aan de klimaatverandering, de vergrijzing, het mobiliteitsvraagstuk, de toenemende kloof tussen arm en rijk, de nood aan comfortabele en betaalbare woningen…”

Ik vind het erg belangrijk dat we in Gent onze openbare ruimte (pleinen, parken, straten,…) goed soigneren. Heb jij een lievelingsplekje in de stad?

“Ik heb die vraag natuurlijk al eerder gekregen en heb al meermaals geantwoord dat ik mijn stad als geheel zo graag ziet, dat ik onmogelijk een lievelingsplekje kan uitkiezen. Uit vrees om die talloze andere mooie plekjes onrecht aan te doen. Daarom zeg ik meestal dat mijn zetel thuis, waar ik af en toe eens tot rust kom, eigenlijk mijn lievelingsplekje is. Die staat natuurlijk niet in de openbare ruimte, maar dat geeft niet zeker?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.