Astrid vraagt het aan… Marie-Michèle

“In tijden van crisis, zijn het jongeren zoals onze leerlingen die het vaakst uit de boot vallen.”

Op 14 oktober 2012 doe ik mee aan de Gentse gemeenteraadsverkiezingen. Vanop plaats 16 van sp.a-Groenlijst ijver ik voor een sociaal en ecologisch Gent. Eigenlijk wil ik alle Gentenaars ontmoeten, maar dat is helaas niet mogelijk. Daarom zoek ik 100 Gentenaars op. Zij mogen me vertellen wat ik voor hen kan doen!

Marie-Michèle is 56 jaar en geeft met veel enthousiasme les aan BUSO Binnenhof,  een school voor buitengewoon secundair onderwijs in de Peperstraat in Gent.

“Als ik Gent in drie woorden zou moeten omschrijven? Historisch, buurtgericht en helaas ook armoede.

Wijken zijn belangrijk in een stad, al was het maar om het sociale weefsel sterk te maken. Ik heb zelf een tijdlang in een buurtcomité gezeten en ik was er steeds onder de indruk van de inzet van vrijwilligers en sympathisanten om allerlei initiatieven op te zetten. Bovendien is de ondersteuning die de stad op logistiek, financieel en inhoudelijk vlak geeft, niet te onderschatten.”

Wat kan er volgens jou beter in de stad?

“Zoals ik net vertelde vind ik het ook opvallend hoeveel armoede er in een stad als Gent is. Ik heb ook het gevoel dat het probleem almaar erger en triester wordt. Al ben ik er me wel van bewust dat het een zeer complex vraagstuk is met ongetwijfeld ook complexe oplossingen. Ik zie het in mijn buurt en ook regelmatig bij leerlingen van onze school. Wij willen onze leerlingen, die vaak een beperking hebben, helpen integreren in de maatschappij en ook in het werkmilieu. Maar precies in tijden van crisis, zijn zij het die het vaakst uit de boot vallen. Terwijl een job hen net een enorm gevoel van zelfwaarde kan bezorgen. Ook de stad heeft daar een verantwoordelijkheid, vind ik.”

Ik ben nogal geïnteresseerd in de publieke ruimte en hoe de Gentenaars er gebruik van maken. Wat is jouw favoriete plek in Gent?

Dat is zonder twijfel het Museum voor Schone Kunsten. Sinds dat heropend is kom ik daar graag en veel. Wat nu bijzonder interessant is dat ze er het Lam Gods aan het restaureren zijn. Het publiek kan dat zomaar achter glas meevolgen. Heel fascinerend!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.