Astrid vraagt het aan… Francine en Frans

In het debat over verkeer wordt er altijd over fietsers en auto’s gesproken, maar de voetgangers komen zelden aan bod.”

Op 14 oktober 2012 doe ik mee aan de Gentse gemeenteraadsverkiezingen. Van op plaats 16 van de sp.a-Groenlijst ijver ik voor een sociaal en ecologisch Gent. Eigenlijk wil ik alle Gentenaars ontmoeten, maar dat is helaas niet mogelijk. Daarom zoek ik 100 Gentenaars op. Zij mogen me vertellen wat ik voor hen kan doen!

De laatste zondagmorgen voor de verkiezingen. Het is koud, maar de zon straalt aan de blauwe hemel. Ik heb afgesproken met Francine van der Graaf (76) en haar vriend Frans (92) voor een koffietje. Samen met deze felle madam afkomstig van de Muide heb ik campagne gevoerd, zij als oudste sp.a-kandidate op de kartellijst, ik als jongste. Frans komt uit de streek van Dendermonde, maar verhuisde in ’47 naar Gent. Nu woont hij in een serviceflat in het Tichelhof, een complex dat deel uitmaakt van het zorgcentrum Domino, vlakbij het Sint-Lucasziekenhuis.

Welke drie woorden passen het best bij de stad Gent?
(antwoorden bijna in koor) “Prachtig.” Frans vult aan met “oud en interessant”, terwijl Francine gaat voor “gezellig en goed leefbaar”.

Frans: “Gent is een mooie, aangename stad met veel amusement. Vooral het centrum vind ik prachtig. Ze zijn ook constant bezig met vernieuwing. De voetpaden liggen slecht op veel plaatsen, maar men kan onmogelijk alles tegelijkertijd doen. Soms moet je geduld hebben, maar het resultaat is des te beter. ”

Francine: “Op AVS tonen ze jammer genoeg dikwijls de slechtste kanten van de rand van de stad, maar er is al zoveel gerealiseerd en af en toe moet je ook de positieve dingen durven zeggen. Je hebt hier in Gent alles en daarmee bedoel ik, je vindt activiteiten op allerhande vlak: cultuur, winkels, sport, enz. Ook voor senioren! Die kunnen terecht bij de clubhuizen of lokale dienstencentra waar er bijvoorbeeld cursussen georganiseerd worden.”

Frans: “Ik woonde vroeger aan de Muinkkaai, dat is heel dicht bij het Geuzenhuis en daar was er altijd van alles gaande. Wanneer er ergens in Gent een tentoonstelling opende was ik er ook altijd bij!”

Francine: “Ook interessant is dat het OCMW nu begonnen is met focussen op de 70-jarigen in hun seniorenwerking. Volgens onderzoek voelen mensen van mijn leeftijd zich eenzamer dan 80-jarigen. Toch mooi dat de stad zich daarvoor wil inzetten.”

Het is de eerste keer dat ik opkom bij de gemeenteraadsverkiezingen. Waaraan zou Gent moeten werken om nog een aangenamere stad te worden?

Francine: “Aan het Sint-Pietersstation verblijven er tegenwoordig heel wat daklozen. Voor die mensen zou er voldoende opvang moeten zijn. En er zou ook een oplossing moeten komen voor de vele bedelaars in het centrum. Als ik aan iedereen iets zou geven op mijn wandeling van de Vrijdagmarkt tot aan de Veldstraat, is mijn pensioen eraan…”

Frans: “Er mag ook meer aandacht zijn voor voetgangers. Fietsers en automobilisten worden vaak ter sprake gebracht, maar over de mensen die te voet gaan, blijft het stil. Als voetganger vind ik het soms vervelend dat fietsers aan volle snelheid tussen de voetgangers rijden.”

Francine: “Nu we bezig zijn over fietsers, wil ik nog graag vermelden dat de stad Gent het tekort aan fietsenstallingen  aan het station zou moeten aanpakken. Ik neem regelmatig tram 1 en ik kan u zeggen dat het niet gemakkelijk is aan de halte te geraken. De weg ernaartoe ligt namelijk vol met fietsen!”

Als afsluiter: wat zijn jullie lievelingsplekjes in de stad?

Frans: “Op een terrasje tussen de torens van Gent.”

Francine: “Daar sluit ik mij bij aan, maar ik loop feitelijk overal! (lacht)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.