Astrid vraagt het aan… Hamza

Ik was 16 jaar en half toen ik in Gent toekwam, en iedereen was open en vriendelijk, het was hier allemaal zo goed.”

Op 14 oktober 2012 doe ik mee aan de Gentse gemeenteraadsverkiezingen. Van op plaats 16 van de sp.a-Groenlijst ijver ik voor een sociaal en ecologisch Gent. Eigenlijk wil ik alle Gentenaars ontmoeten, maar dat is helaas niet mogelijk. Daarom zoek ik 100 Gentenaars op. Zij mogen me vertellen wat ik voor hen kan doen!

In het Turks café om de hoek zitten er aan verschillende tafels mannen van middelbare leeftijd erg geconcentreerd rummikub te spelen. Gelukkig maakt de 64-jarige gepensioneerde Hamza uit Mariakerke graag even tijd om drie korte vraagjes te beantwoorden voor een van mijn laatste interviews.

Welke drie woorden zou je gebruiken om Gent te beschrijven? “Vriendelijk, ongelooflijk en goed.”

“Toen ik hier in 1965 als jonge gast aankwam in de ‘Blommenstad’ (uitgesproken met een zware Gentse tongval), zoals ze Gent ook wel noemen, werd ik heel goed onthaald. De mensen waren zeer gastvrij en hadden een open mentaliteit. Je kon zomaar dingen buiten laten staan zonder dat ze gestolen werden, bijvoorbeeld fietsen. Je moest niet eens je voordeur op slot doen. Ik vond dat hier zo goed leven tussen de Gentenaars. Nu vind ik dat dit gevoel van veiligheid, tot mijn groot ongenoegen, weg is.”

Ik kom voor het eerst op bij de gemeenteraadsverkiezingen. Welke elementen zijn toe aan verbetering?

“Er is veel werk aan de winkel. Ik denk met heimwee terug aan de periode van vader Eyskens (Gaston Eyskens nvdr). Destijds gingen de mensen op zo’n aangename manier met elkaar om en waren er veel minder charlatans. Na de val van de Berlijnse Muur is het een beetje misgegaan, vrees ik. De instroom van migranten was zodanig groot dat het land niet de tijd had om zich vlot aan te passen aan alle veranderingen. Er zou moeten geïnvesteerd worden in een veiligere stad en een meer open mentaliteit onder de mensen.”

Om af te ronden pols ik altijd eens naar de favoriete plek van degene die voor mij zit. Waar vertoef jij het liefst?

“Vroeger was dat de ‘Kuurenmarkt’, maar tegenwoordig is dat gewoon mijn straat, de Eeklostraat. Guy Verhofstadt heeft daar trouwens ook nog gewoond! Het is er rustig, meer moet ik niet hebben nu ik met pensioen ben. Ik ben daar alleszins content.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.