Astrid vraagt het aan… Freya

“Als we met sp.a opnieuw deel uitmaken van de meerderheid, denk ik dat jij een kritisch gemeenteraadslid kan zijn dat zegt ‘ge zijt goed bezig, mààr…’.”

Op 14 oktober 2012 doe ik mee aan de Gentse gemeenteraadsverkiezingen. Van op plaats 16 van de sp.a-Groenlijst ijver ik voor een sociaal en ecologisch Gent. Eigenlijk wil ik alle Gentenaars ontmoeten, maar dat is helaas niet mogelijk. Daarom zoek ik 100 Gentenaars op. Zij mogen me vertellen wat ik voor hen kan doen!

Freya Van den Bossche behoeft voor de meesten onder ons geen introductie.  De 37-jarige Gentse is Vlaams minister van energie, wonen, steden en sociale economie. Ze zetelt ook al 12 jaar in de Gentse gemeenteraad. De moeder van drie en stiefmoeder van twee had vorige zondag na de laatste campagnemeeting van sp.a-Groen toch nog even tijd om de jongste sp.a-kandidate van de lijst een hart onder de riem te steken.

Freya, hoe zou jij Gent in drie woorden samenvatten? “Rebels, dorp & stad.” (Daar moet ze duidelijk geen twee keer over nadenken.)

“Gent heeft alles wat je van een stad verlangt: ze bruist, er is een uitgebreid cultuuraanbod en je vindt er een mengelmoes van mensen: jong en oud, zowel studenten als werkende mensen. Tegelijkertijd heerst er toch een soort dorpssfeer in elke afzonderlijke wijk. Voor mij heeft Gent het aanbod van een stad zonder de charme van een dorp te verliezen.”

Heeft het bestuur daar iets mee te maken, denk je?

“Ja, het jarenlange, degelijke bestuur van rood en blauw heeft hierbij geholpen, daar ben ik van overtuigd. Let wel, de mentaliteit van onze stadbewoners zit er ongetwijfeld ook voor iets tussen. Gentenaars zijn tegendraads, maar open van geest.”

Heb je inhoudelijke tips voor een politieke starter zoals ik? Op welk vlak kunnen we bijvoorbeeld nog verbetering verwelkomen?

“(Grappend) Als je verkozen raakt, kan je misschien iets doen aan het sluikstorten naast mijn deur! Nee, serieus nu, om terug te komen op dat afval, soms zit het ‘m in kleine dingen. Ik wil graag werken aan een stad waar mensen zorgen voor hun eigen straten, waar nog meer het gevoel leeft van: we zorgen samen voor hetgeen waar we van houden. Wat ik voor jou specifiek hoop is dat je voldoende voorkeursstemmen haalt om verkozen te raken. Mijn stem heb je zeker! Je hebt zeer relevante thema’s gekozen als actiepunten en je weet wat je wilt. Als we met sp.a opnieuw de meerderheid vormen, denk ik dat jij een gemeenteraadslid zal kunnen zijn dat zegt “ge zijt goed bezig, mààr…”. Zo’n kritische stem is van grote waarde voor het beleid.”

Zoals je weet, sluit ik altijd af met dezelfde vraag: wat is jouw lievelingsplekje in de stad?

“Het Rommelwaterpark in de Machariuswijk! Dat ligt eigenlijk helemaal verstopt achter woningen en heeft een kleine ingang tussen de huizen. De tuintjes van de omwonenden komen daarop uit, dus het doet ongeveer dienst als gedeelde tuin, wat ik een zeer aantrekkelijk concept vind. Of het nu is om te petanquen en voor een verjaardagsfeestje van de kinderen, altijd leuk!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.