‘Speelgroen Lage Lakendreef’: extra publieke speelruimte in Drongen

In Drongen gaat de stad voor het eerst een overeenkomst aan met een privépartner over het publiek openstellen van een privaat terrein als parkje en ‘speelgroen’ voor de buurt. Het gaat over een terrein gelegen aan de Lage Lakendreef in Drongen dat eigendom is van de vzw Parochiale Werken Sint-Gerolf en dat nu slechts dienst doet als sluikparking. De plek wordt reeds jaren verhuurd aan vijf erkende jeugdverenigingen, met name vzw Scouts-Gidsen Sint-Gerulfus, Chiro Tiejamo, KAJ Drongen, Serviam Drongen en Kringwerking Drongen. 

Schermafbeelding 2014-01-15 om 19.44.47

 

In 2012 wonnen de vijf jeugdverenigingen de Vlaamse subsidie ‘Speelgroen’. Hierdoor kregen zij middelen om het terrein waarvan sprake opnieuw aan te leggen op een avontuurlijke manier. Zij klopten aan bij de Stad om hen hierbij te ondersteunen. Na overleg tussen alle betrokken partijen (vzw Parochiale Werken, de vijf jeugdverenigingen, de Groendienst, de Dienst Gebiedsgerichte Werking en de Jeugddienst) wordt nu een samenwerking aangegaan om de plek publiek toegankelijk te maken voor de buurt. Er komt een avontuurlijke inrichting waarvan de jeugdbewegingen de eerste gebruikers zullen blijven, maar die tijdens de week ook open zal staan voor kinderen en jongeren uit de buurt. In de zomermaanden zal het terrein zowel tijdens de week als tijdens het weekend kunnen gebruikt worden door de buurt.

In de commissie gaf de jeugddienst aan dat ze hopen in de toekomst nog meer van dergelijke overeenkomsten te kunnen sluiten. Dat zou een prima idee zijn, denk ik. Samen met het nog uitgebreider toepassen van de ‘Brede School’ (waarbij schoolruimte na schooltijd ter beschikking gesteld wordt van de buurt of van buurtverenigingen) komt het tegemoet aan de grote nood aan publieke ruimte in vele Gentse buurten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.