Overleg rond nieuwe moskee Elyzeese Velden

De vzw Al Markaz Idara diende vorig jaar een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning in met het oog op de volledige vernieuwing van de moskee gelegen aan de Elyzeese Velden 35-37. De bedoeling zou zijn om de huidige gebedsruimte, het sanitair en de klassen te slopen en een volledig nieuw educatief socio-cultureel centrum met moskee te bouwen.

Tot op vandaag heerst er een goede verstandhouding met de buurtbewoners. Het enige probleem dat regelmatig wordt aangekaart is de parkeeroverlast op drukke momenten zoals vrijdagen.

De bouwplannen die nu worden aangekondigd roepen wel verschillende vragen op bij de buurtbewoners. Het gaat dan voornamelijk over

  • de uitbreiding van de bezoekerscapaciteit van 150 naar een maximum van 600 bezoekers;
  • mogelijke geluidsoverlast, omwille van die grotere capaciteit, maar ook omdat er sprake is van een terras en een speeltuin;
  • en tot slot ook over mogelijke inkijk, omdat er in de plannen gewag wordt gemaakt van grote glaspartijen.

De vergunningsaanvraag werd intussen teruggetrokken, maar er komt wellicht binnen afzienbare tijd een nieuwe aanvraag.

In de commissie stedenbouw vroeg ik aan schepen Tom Balthazar of de stad in dit dossier een faciliterende rol kan opnemen voor wat betreft de contacten tussen de moskee en de buurtbewoners. Het gaat weliswaar om de ontwikkeling van privaat terrein, maar door de omvang van het project kan de impact op de buurt groot zijn.

Daarom dus mijn voorstel om vanuit de stad een dialoog op te starten tussen de vzw en de buurtbewoners. Ik benadruk daarbij de term ‘dialoog’: geen infomoment in één richting dus, maar een overleg waarbij de vzw meer duidelijkheid kan verschaffen over de toekomstplannen met de moskee en waarbij de buurtbewoners op hun beurt hun bezorgdheden kunnen delen.

Het antwoord van schepen Tom Balthazar was positief. De stad kan een private partner uiteraard niet verplichten om een dialoog aan te gaan, maar via de gebiedsgerichte werking en meer bepaald de wijkregisseur zal de Stad Gent deze vraag in elk geval stellen aan de vzw Al Markaz Idara.

Een goede zaak, denk ik. Het is immers niet voor iedereen vanzelfsprekend om in het kader van een openbaar onderzoek het dossier op de stadsdiensten te gaan inkijken en vervolgens een bezwaarschrift in te dienen. Bovendien zijn alle partijen gebaat bij een constructieve dialoog. Een minder formeel overlegmoment kan daaraan tegemoet komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.