Buurtfeesten kunnen afgeschafte stadskermissen vervangen

Na wat onduidelijkheid over het afschaffen van verschillende Gentse stadskermissen, kondigde schepen Resul Tapmaz, bevoegd voor het Buurtwerk, vanavond het volgende aan: “Als er in de gebieden waar nu feesten wegvallen een duidelijke nood is aan een buurtfeest, kan dit vanuit het stimuleren van de sociale cohesie in de wijken opnieuw bekeken worden.”

(Letterlijk) Vraag in verband met ondersteuning buurtfeesten

Tijdens de commissie Cultuur, Sport en Feesten van 2 december ll. gaf schepen Peeters toelichting bij de belangrijkste budgetwijzigingen voor 2015. We bespraken onder meer het feit dat vanaf 2015 enkele lokale stadskermissen zullen ophouden te bestaan. Naar aanleiding van deze beslissing verschenen ook verschillende krantenartikels waarin sprake was van het schrappen van buurt- of wijkfeesten.

Mogelijks is hierdoor verwarring ontstaan met de initiatieven binnen de Genste wijken die normaal gezien ondersteund worden door de dienst Buurtwerk. Ik denk vb. aan straatrecepties, buurtfeesten, rommelmarkten.

Kan de schepen toelichten wat het onderscheid is tussen beide? Zal aan de ondersteuning door het buurtwerk in de toekomst iets wijzigen en zo ja, wat precies?

buurtfeest 2

(Letterlijk) Antwoord van schepen Resul Tapmaz

Buurtfeesten en straatfeesten zijn inderdaad iets anders dan stadskermissen, al zijn ze naar product voor de bezoeker niet altijd zo verschillend.

Stadskermissen worden door de dienst Evenementen en Feesten logistiek en financieel ondersteund. Het plaatselijk feestcomité bepaalt mee het feestprogramma.

Straatfeesten zijn kleine activiteiten in één of enkele straten of huisblokken, met als doel de contacten tussen de buren op een zeer laagdrempelige wijze te bevorderen en de bewoners in dit beperkte woongebied te engageren voor hun buurt. Deze activiteiten worden met een zeer beperkt budget georganiseerd. Vaak gebruiken bewoners eigen tuinmeubilair en brengen zelf eten en drank mee. Financieel worden deze activiteiten ondersteund door subsidies als “Artiest zoekt Feestneus” en “Wijk aan Zet”.

Buurtfeesten worden opgezet door de Dienst Buurtwerk in een samenwerkingsverband tussen bewonersgroepen én organisaties in de wijk. Deze worden met budget van Buurtwerk bekostigd. Ook hier ligt de nadruk op het bevorderen van contacten tussen buren en bewoners engageren om zich in te zetten voor hun wijk. Maar daarnaast zijn deze feesten belangrijk om de bestaande netwerken met elkaar te verbinden en te komen tot nieuwe meer diverse netwerken. Deze feesten zijn ook belangrijk om de fierheid en de betrokkenheid van bewoners bij hun wijk te versterken. Deze feesten worden beschouwd als het hoogtepunt en de verbinding van de activiteiten in de wijk.

Bij de reorganisatie van de departementen zal de Dienst Buurtwerk binnen de nieuwe cluster ‘sociale cohesie’ ook een inhoudelijke ondersteuning aanbieden voor gebieden buiten het huidig werkingsgebied. Als er in de gebieden waar nu feesten wegvallen een duidelijke nood is aan een buurtfeest, kan dit vanuit het stimuleren van de sociale cohesie in de wijken opnieuw bekeken worden. Deze feesten zullen dan vanuit een intense samenwerking en gedragenheid door de wijkpartners en de bewoners in de wijk worden opgezet.

Schermafbeelding 2014-12-16 om 21.05.00

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.