Veiliger fietsen aan het kruispunt Visserij x Kasteellaan

De kruising van de Visserij met de Kasteellaan staat gekend als een punt met veel conflicten tussen fietsers (cf. aanwezigheid fietsstraat) op de Visserij en het drukke bus- en autoverkeer op de Kasteellaan.

Ik stelde volgende vragen aan de schepen van mobiliteit:

  • Worden er maatregelen gepland om deze situatie te verbeteren? Zoja, dewelke?
  • Is een fietsonderdoorgang (Visserij onder de Kasteellaan) een mogelijkheid? Wordt deze optie onderzocht of overwogen?

(Letterlijk) Het antwoord van schepen Filip Watteeuw:

Dit kruispunt wordt momenteel heringericht ten voordele van de fietsers. Zo zullen de fietspaden op de Kasteellaan rechtstreeks worden verbonden met het dubbelrichtingsfietspad in de Tweebruggenstraat. Er komt daarbij ook een betere uitwisseling tussen de fietsstraat Visserij en deze geplande fietspaden op de Lousbergsbrug.

Op het kruispunt Lousbergsbrug x Kasteellaan werd hiertoe in november reeds een gedeeltelijke herinrichting doorgevoerd, waardoor de fietser fysiek meer ruimte heeft gekregen (middenberm Kasteellaan werd versmald zodat zijdelings fietspaden kunnen worden ingericht). Deze geplande nieuwe fietspadbelijning op de Lousbergsbrug en beide aanpalende kruispunten zal worden aangebracht van zodra de weersomstandigheden dit toelaten.

Het kruisen van de 2 belangrijke fietsroutes Visserij-Visserij en Tweebruggenstraat-Kasteellaan werd recent reeds beter geregeld door de voorrangsregeling aan te passen. De vroegere voorrang-van-rechts bleek op dit punt immers zeer onveilig, vooral ten gevolge van de slechte verkeerszichtbaarheid, ook op het aankomend busverkeer.

Als gevolg van deze beveiligende maatregelen is het bouwen van een fietsonderdoorgang momenteel niet aan de orde. De verwachting is dat de fietsoversteekbaarheid op dit punt, ook naar verkeerscirculatie op langere termijn, voldoende veilig en vlot zal verlopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.