Burgerinitiatief in de gemeenteraad door kinderen en jongeren

(Letterlijk) Mondelinge vraag: Burgerinitiatief door kinderen en jongeren

In alle Vlaamse steden en gemeenten kunnen burgers mits het verzamelen van voldoende handtekeningen een voorstel laten agenderen op de Gemeenteraad.
Het burgerinitiatief, zoals in Gent geregeld door art. 155 ev van het huishoudelijk reglement van de Gemeenteraad is vandaag echter niet toegankelijk voor kinderen. Concreet is het zo dat ondertekenaars minimum 16 jaar moeten zijn.

In een kindvriendelijke stad die sterk inzet op participatie van alle burgers lijkt het logisch dat we ook kinderen toelaten initiatiefnemer én ondertekenaar van een burgervoorstel te zijn. Idealiter kunnen kinderen en jongeren daarvoor ondersteuning krijgen van de jeugddienst en meer specifiek de Gentse kindsecretaris.

  • Wilt u het burgerinitiatief openstellen voor kinderen en jongeren?
  • Indien ja, wil u inzetten op een goede communicatie ten aanzien van de Gentse kinderen en jongeren over deze mogelijkheid?
  • Kunnen de Gentse kinderen en jongeren die een initiatief willen nemen daarbij de ondersteuning krijgen van de diensten van de stad?

 

(Letterlijk) Antwoord van burgemeester Daniel Termont 

Bedankt voor uw suggestie.

Ik vind die uitstekend: wij werken inderdaad al heel lang aan de participatie van de Gentenaars en aan inspraak, zeker sinds de oprichting van de Gebiedsgerichte Werking in 2003 (u weet dat die dienst vandaag ‘Dienst Beleidsparticipatie’ heet, om evidente reden).

Wij zijn, als lokale overheid, een pionier op dat gebied, en een voorbeeld voor heel wat anderen. En wij willen ook de komende jaren verder gaan op die weg, wij willen een echte ‘smart city’ zijn, een stad die slim gebruik maakt van de kennis en de vaardigheden van zijn ondernemers, zijn verenigingen en zijn bewoners. Ik ben er immers van overtuigd dat de sterkte van Gent vooral zit in dat samenspel: samen zoeken wij creatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen; wij, als Stad, geven de mensen de middelen daartoe, als dat nodig is – ik denk bijvoorbeeld aan ons beleid op het vlak van open data.

Daarnaast hebben wij ook de ambitie om van Gent de ‘meest kindvriendelijke stad van Vlaanderen’ te maken, zoals het in ons bestuursakkoord staat. Eind 2014 zaten wij bij de allereerste zeven steden en gemeenten in Vlaanderen die het label ‘Kindvriendelijke stad’ kregen van een jury met onder ander UNICEF België, het Kinderrechtencommissariaat, en het Europees Netwerk Kindvriendelijke Steden. Ook op dat vlak zijn wij dus op de goede weg, maar ook op dat vlak moeten wij nog verder gaan om ons doel te bereiken.

Dus inderdaad: kinderen jonger dan 16 jaar moeten óók de kans krijgen om een ‘voorstel van burgers’ (zoals een burgerinitiatief formeel heet) in de gemeenteraad te kunnen brengen. Als een kind een goed idee heeft, én er staan veel mensen achter, én het maakt onze stad beter, dan moeten wij daarover op zijn minst kunnen debatteren in de gemeenteraad.

Ik zou dus zeggen: geef ons nog even tijd, zodat wij dat degelijk kunnen voorbereiden. Op die paar dagen tussen uw vraag en de commissie konden wij niet zomaar een voorstel uit onze mouw schudden, dat zou slecht haastwerk zijn. Ik heb onze Dienst Beleidsparticipatie opdracht gegeven om te onderzoeken, samen met andere relevante betrokkenen zoals bijvoorbeeld de Jeugddienst en de Kindersecretaris, hoe wij een soort ‘voorstel van jongeren’ mogelijk kunnen maken voor kinderen jonger dan 16 jaar. Hoe jong mag de aanvrager zijn, kan die zomaar een voorstel ondertekenen, hoeveel handtekeningen heeft die nodig en van wie – dat zijn allemaal dingen waar wij eerst even goed moeten over nadenken.

In elk geval: zodra ik kan zal ik met een uitgewerkt voorstel terugkomen naar de commissie en naar de gemeenteraad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.