Spelen in centrum Gent

(Letterlijk) Mondelinge vraag ‘Spelen in centrum Gent’ 

In het antwoord op mijn eerdere vragen gaf de schepen al aan het spelaanbod in de binnenstad te willen versterken. Dit bijvoorbeeld door het inzetten van de Pretkamjonet, de Speelse wijken en de verplaatsbare voetbalkooi en skateramp. De schepen gaf ook aan blijvende spelprikkels in de binnenstad te willen realiseren. 

child-1407415_1920

  • Hoe evalueert u het bereik en de ervaringen van het mobiel vakantie-aanbod in het centrum? Zal dit aanbod in de vakantie(s) van 2016 navolging of uitbreiding kennen?
  • Op welke plaatsen binnen de stadsring kunnen de voetbalkooi en de skateramp (tijdelijk) een plaats krijgen? Plant u dit in 2016?
  • Werd intussen een prototype van de ‘parklet’ als tijdelijke spelprikkel ontwikkeld? Zo ja, wanneer mogen we deze in het straatbeeld verwachten?
  • Wat zijn de resultaten van het onderzoek naar de mogelijkheid van permanente spelprikkels in de binnenstad? Welke realisaties mogen we daarvan in 2016 verwachten?

(Letterlijk) Antwoord van schepen Decruynaere 

Hoe evalueert u het bereik en de ervaringen van het mobiel vakantie-aanbod in het centrum? Zal dit aanbod in de vakantie(s) van 2016 navolging of uitbreiding kennen?

In 2015 kwam de Pretkamjonet voor de 1ste keer langs aan de Stadshal. Er was een opkomst van 47 kinderen. Samen met het Azaleapark en het Fonteineplein was dit één van de succesvolste plekken van de afgelopen zomer. Ook de animatoren evalueerde deze plek positief.

De keuzevrijheid om een mobiel vakantie-aanbod op een centrumplein te organiseren tijdens de zomer is beperkt door de Gentse Feesten en door de sperperiode. De sperperiode geldt telkens 2 weken vóór en 2 weken na de Gentse Feesten op het openbare domein binnen de Gentse Feestenperimeter en op de Kouter, het Woodrow Wilsonplein, het Koning Albertpark en de Sint-Baafssite.

Maar als Gent een kindvriendelijke stad wil zijn, moeten we kinderen niet alleen in onze hoofden maar ook letterlijk een plek durven te geven in onze stad.  Daarom heb ik mijn collega’s in het college overtuigd om een afwijking op de sperperiode goed te keuren om zo een vakantie-aanbod te kunnen organiseren onder de Stadshal van maandag 1  tot vrijdag 5 en van maandag 8 tot en met vrijdag 12 augustus.

Qua methodiek kiezen we niet voor de Pretkamjonet, maar voor de Speelse Wijken. De Pretkamjonet is gericht op een open spelaanbod gedurende 1 dag.  De Speelse Wijken is een mobiele speelpleinwerking, dat verzorgd wordt door een team van (hoofd)animatoren onder begeleiding van de Jeugddienst en dat om de 2 weken een andere locatie aandoet.   De plek is gekend bij de kinderen en jongeren als het hart van Gent, door de Wilde Mannen, Woeste Wijven.

We kiezen voor de “Stadshal” wegens de centrale ligging, bij regenweer is er beschutting, er is de nabijheid van de Green, er is opslagmogelijkheid onder de Stadshal en – niet belangrijk – er is een wc in de buurt.  Een Speelse Wijk onder de Stadshal zal zowel kinderen die in de binnenstad wonen als bezoekers aanspreken.

De methodiek van de Speelse Wijken zal aangepast worden aan de realiteit van de Gentse binnenstad. We houden in de uitwerking rekening met de specifieke context van een plein waar kinderen constant toekomen en weer weggaan en niet noodzakelijk een hele namiddag vertoeven, de grote hoeveelheid toeschouwers, het moeilijk af te bakenen terrein. In tegenstelling tot andere Speelse Wijken zal geen elektronisch versterkte muziek gebruikt worden.

De Pretkamjonet zal het centrum aandoen tijdens de paasvakantie op 4 april in het  Muinkpark en tijdens de zomervakantie op 13 juli in het Alphonse de Hollainhof en op 22 augustus opnieuw in het Muinkpark.

De voetbalkooi en de mini-skateramp kregen vorige zomer een tijdelijke plek in het Citadelpark.  Momenteel staat de skateramp opgesteld in Mariakerke onder de brug aan de trekweg, dit zeker tot en met het einde van de paasvakantie.  Dit kwam er op vraag van enkele skaters. Door de beschutting kan het skatetoestel ook bij regenweer gebruikt worden.  Binnenkort starten de gesprekken met betrokken diensten voor opmaak van de planning voor de zomer en verder in 2016.  Ook hier willen we rekening houden met binnenkomende signalen van jongeren, naast bezetting van pleinen, verkeerstechnische adviezen en dergelijke meer.
Komende zomer zal de voetbalkooi weer een plek krijgen ergens in Gent.  De exacte locatie wordt later nog bepaald.

Wat uw vraag betreft of er ondertussen een prototype van een ‘parklet’ als tijdelijke spelprikkel werd ontwikkeld kan ik het volgende antwoord: er is momenteel nog geen prototype ontwikkeld van een parklet.  We besloten om onmiddellijk over te gaan tot het uitbesteden van het ontwerp van meerdere parklets.  Momenteel schrijft een stuurgroep van betrokken stadsdiensten een bestek uit.

Wat zijn de resultaten van het onderzoek naar de mogelijkheid van permanente spelprikkels in de binnenstad? Welke realisaties mogen we daarvan in 2016 verwachten?
De Jeugddienst, Dienst Stedenbouw en Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen bundelen op dit moment hun expertise in het ontwerpen van spelprikkels.  Het ontwerp van het Openbaar Domein wordt gecoördineerd binnen de IKZ-procedure van de stad Gent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.