Zelden uitsluitingen van leerlingen uit het Gentse basisonderwijs

(Letterlijk) Mondelinge vraag “Uitsluiting van leerlingen uit het basisonderwijs”

IMG_0628Uit cijfers van het CLB blijkt dat vorig jaar 109 scholen de begeleiding inriepen van het CLB bij een uitsluiting van een leerling uit het lager onderwijs. Dat is een verontrustend cijfer, gezien we intussen weten wat de negatieve effecten zijn van uitsluiting van leerlingen uit het secundair onderwijs.

  • Wat zijn de cijfers voor het Gentse onderwijs? Hoeveel leerlingen uit het lager onderwijs werden geconfronteerd met een tijdelijke of definitieve uitsluiting?
  • Indien er geen registratie bestaat, bent u bereid dit voortaan wel te doen?
  • Wat is de rol van het LOP in deze?
  • Wat is het uw beleid omtrent uitsluitingen in basisonderwijs?

(Letterlijk) Antwoord van schepen Elke Decruynaere

Als we kijken naar het aantal uitsluitingen in het basisonderwijs hebben we niet zomaar een opvraagbaar en beschikbaar cijfer. Er zijn wel goede contacten met de netverantwoordelijken die bevraagd werden. We kregen te horen van 1 dossier van uitsluiting in het vrije net, 1 tijdelijke uitsluiting in het stedelijk onderwijs en geen dossiers in het GO!. De aantallen zijn dus zeer beperkt. Men geeft ook aan dat uitsluiting pas de laatste stap is na een doorlopen proces.

Lokaal registreren? Hier heb ik enige aarzeling, omwille van de planlast. Als we leerkrachten en directies bevragen van wat moet aangepakt worden, dan staat planlast in de top 3. Ze moeten reeds heel wat cijfers en rapporten doorgeven.

Het is wel zinvol dat men dit op Vlaams niveau bekijkt en in de gaten houdt, maar van minder belang op lokaal niveau, zeker omdat de cijfers niet onrustwekkend zijn. Opgelet! Elke uitsluiting die we kunnen vermijden is een goed zaak.

Scholen geven aan dat de problematieken toenemen. Ze komen steeds vaker in situaties terecht waar ze moeten bemiddelen en aan de slag moeten met ouders en kinderen. Daar kunnen we met het onderwijscentrum Gent een rol spelen en kijken hoe we scholen hier sterker kunnen maken. Dit zal op de agenda gezet worden. Heel concreet wordt hier gedacht aan een project rond sanctiebeleid in één van de stedelijke scholen.

In het stedelijk net zet men heel veel stappen, uitsluiten is het laatste redmiddel. Ik ben bereid om te kijken of we nog meer kunnen doen, waaronder een proefproject. Het cijfer 109 toont dat er op Vlaams niveau een problematiek is. Het kan dus zeker geen kwaad om op stedelijk niveau te kijken welke stappen we kunnen zetten zoals bijvoorbeeld rond visieontwikkeling. We zijn altijd al een voorloper geweest, dus waarom hier niet.

Het LOP. Het LOP basisonderwijs heeft geen decretale opdracht omtrent schorsen en uitsluitingen. Wel het LOP/SO. In de regio Gent zijn zeer goede afspraken en een mooie samenwerking.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.