Verbetering Gentse schoolmaaltijden: nog 6 maanden geduld

Door een fout in de gunning is de procedure voor de vernieuwing van het contract voor het leveren van schoolmaaltijden opnieuw gestart. De schoolmaaltijden zullen onder het nieuwe contract aan strengere criteria inzake kwaliteit en duurzaamheid moeten voldoen. Als alles deze keer wel goed loopt (en daar gaan we van uit), komen de nieuwe schoolmaaltijden tegen januari 2017 op de borden van de Gentse schoolkinderen terecht.

child-978748_1920

In oktober 2015 kaartte ik een eerste keer de kwaliteit van de maaltijden in de Gentse scholen aan. Al enige tijd waren er klachten over de kwaliteit en de smaak van het eten. Leerlingen klagen dat het niet lekker is, ouders klagen dat het eten niet altijd even gezond is (veel sauzen, room…).

Schoolmaaltijden

De schepen antwoordde toen dat het nieuwe contract in de toekomst de mogelijkheid zal bieden om de kwaliteit nog nauwer te laten aansluiten op de vraag van de eindgebruikers.

In het nieuwe bestek wordt ingezet op bio (minimum 15 % van het menuaanbod dient bio te zijn), fairtrade, duurzame visvangst, seizoensgroenten en -fruit, eieren uit vrije uitloop, het verkleinen van de ecologische voetafdruk door het aanhouden van donderdag veggiedag. De toekomstige leverancier wordt gevraagd om een duurzaam transportplan, het inschakelen van sociale economie wordt aangemoedigd en de toekomstige leverancier kan extra punten verdienen door in te zetten op innovatieve voorstellen en extra duurzame sociale en ecologische initiatieven.

 

(Letterlijk) Antwoord van schepen Martine De Regge op vraag naar ‘Stand van zaken: lekkere en duurzame schoolmaaltijden’ 

Naar aanleiding van de uitspraak van de Raad Van State m.b.t. het catering dossier werd door het College van 8 april beslist – op aangeven van de juristen – om het dossier stop te zetten en een nieuwe procedure op te starten.

Historiek en reden van stopzetting:

In zitting van het college van burgemeester en schepenen de dato 4 februari 2016 werd de gunning met bijhorend gunningsverslag goedgekeurd.

Na goedkeuring van het gunningsverslag werden de firma’s in kennis gesteld van de gunningsbeslissing.

Vanaf de kennisgave start een standstill van 15 dagen waarin de firma’s een dossier kunnen aanleggen en hiermee naar de Raad Van State kunnen gaan.

Er werd een procedure gestart bij de Raad van State door de firma Horeservi Catering nv. De Raad van State heeft op 22 maart 2016 de gunningsbeslissing geschorst.

Er werd voorgesteld om de huidige gunning en bijhorend gunningsverslag in te trekken en de opdracht niet te gunnen alsook de huidige gunningsprocedure stop te zetten.

Het motief tot niet-gunnen is de vaststelling dat uit het arrest van de Raad van State volgt dat de bestek-bepalingen ter zake referenties, gelet de gehanteerde bewoordingen, moet worden gelezen op een (beperkende) wijze die niet overeenstemt met de eigenlijke bedoeling van de Stad Gent bij het voorzien van dit selectiecriterium.

Het nieuwe bestek is in opmaak en werd aangepast op basis van boven-vermelde problematieken en er werden ook nog een aantal verduidelijkingen toegevoegd op basis van de mondelinge vragen die tijdens de vorige procedure werden gesteld.

Timing:

–         Dossier komt in GR mei 2016

–         Gunning in augustus

–         Aanvang van de opdracht 01/01/2017

Om continuïteit te kunnen bieden werd de huidige opdracht verlengd tot 31/12/2016 en dit aan dezelfde voorwaarden als de initiële opdracht. Deze verlenging werd goedgekeurd door het College in zitting van 10 maart 2016.

Een gedachte over “Verbetering Gentse schoolmaaltijden: nog 6 maanden geduld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.