Mmm! Lunch met LEF.

Een heerlijke schoolmaaltijd met groenten, fruit, yoghurt en andere ingrediënten van boerderijen in en rond Gent. Kraakvers, biologisch en seizoensgebonden. En met een fair loon voor iedereen die meewerkte, van boer tot koerier en afwasser. Klinkt utopisch? Niet volgens Wervel en de Gentse werkgroep stadslandbouw, want vrijdag konden ruim 180 kinderen van basisschool De Harp genieten van zo’n ‘lunch met LEF’. LEF, dat is lokaal, ecologisch en fair. 

fullsizerender

“Vinden jullie het lekker?”, vroeg ik bij de eerste tafel aan een handvol achtjarigen. Het antwoord was niet ja of neen, maar: “Mogen we nog een keer aanschuiven?”. Duidelijk! En ze vonden het de max om te horen dat initiatiefnemer en bioboer Benny Van de Velde, die zich in de refter de benen van onder het lijf liep om alle kinderen op tijd te laten eten, zelf die lekkere tomaten had geteeld.

De maaltijd kwam op het bord voor 4 euro per kind. Dat is iets duurder dan de huidige prijs van een schoolmaaltijd, die ongeveer 3,2 euro bedraagt. Het roept ook de vraag op: kun je dit organiseren voor het ganse stedelijke onderwijs?

Elke dag LEF-dag?

Die vragen kwamen aan bod in een gesprek met bevoegde schepenen Martine De Regge (facility management en dus bevoegd voor het contract met de leveranciers) en Elke Decruynaere (onderwijs). Er verschijnen in de kinderdagverblijven en de scholen van het Gentse stedelijke net dagelijks 4500 warme maaltijden op in totaal 110 locaties op het bord. Jaarlijks gaat het om 750 tot 900.000 maaltijden. Momenteel worden deze maaltijden vacuüm verpakt geleverd door een Limburgs bedrijf en in de scholen opgewarmd. Dat betekent onder meer dat scholen en crèches vandaag geen echte keuken hebben, waar men vers eten kan klaarmaken. 

fullsizerender2

Uit testcases zoals ‘lunch met LEF’ wil men ervaring opdoen over hoe het in de toekomst misschien ooit anders kan. In 2017 plant de stad een langer lopend proefproject op twee scholen. Zo’n proefproject is niet overbodig: dagelijks 4500 maaltijden serveren vraagt een immense logistieke inspanning, er zijn de regels omtrent voedselveiligheid, de wetgeving op overheidsopdrachten…

Een eerste belangrijke stap in de richting van een dagelijkse lunch met LEF is wel al gezet: de stad heeft in het meest recente bestek voor de levering van alle schoolmaaltijden de criteria omtrent smaak en duurzaamheid aangescherpt. Een duurzame aankoopstrategie moet leiden tot gezondere en lekkerdere maaltijden. De prijs is daarom niet langer doorslaggevend (hoewel nog steeds van belang), maar ook andere aspecten wegen door: duurzaamheid, sociale meerwaarde, het terugdringen van afval, ecologisch transport… Zo mag er bijvoorbeeld enkel vis op het menu uit duurzame visvangst (dus: geen tonijn, tilapia, pangasiusfilet), gaat de voorkeur naar seizoensgroenten en moeten eieren steeds afkomstig zijn van kippen die vrije uitloop krijgen. Schepen Martine De Regge zegt daarover: “Mensen zeggen mij dat wat we vragen in ons bestek niet bestaat op de markt, maar het is ook aan ons om op de markt net die verandering af te dwingen.” Het nieuwe contract gaat  in op 1 januari 2017.

2 gedachtes over “Mmm! Lunch met LEF.

 1. Sterrenmaaltijden in Gent nu 100% ecologisch afgeleverd.
  Deliva groep en Bubble Post slaan de handen in elkaar.
  Reeds diverse jaren worden Gentse scholen en kinderdagverblijven voorzien van “sterrenmaaltijden”. Hiervoor zorgt de Deliva groep, met vestigingen in Drongen, Brussel en Genk. De maaltijden worden volgens het sous-vide of slow-cooking principe gemaakt, hetgeen garant staat voor verse, gezonde en uiterst veilige voeding, met behoud van vitaminen en natuurlijke smaken.
  Een kooktechniek waar ook de sterrenchefs gebruik van maken!
  Vanaf medio januari 2016 gaan we nog een stap verder. De 70-tal dagelijkse afleveringen zullen niet meer met traditionele, maar gekoelde elektrische voertuigen zoals cargofietsen en bestelwagens gebeuren. Allemaal 100% CO2 neutraal. Hiervoor is een samenwerking afgesloten met de mobiliteitskampioen van 2015. Bubble Post is een dynamisch bedrijf met hoofdzetel in Gent en gespecialiseerd in ecologische leveringen, meer bepaald de first-and-last-mile delivery. De “sterrenmaaltijden” zullen aan de rand van de stad afgeleverd worden, waarna ze gesorteerd en gebundeld worden. Het zelfontwikkelde Bubble Post IT-systeem berekent de meest efficiënte route en voorziet het meest geschikte voertuig.
  Met deze verregaande samenwerking wil de Deliva groep een positieve bijdrage leveren tot de woon- en werkkwaliteit in de Gentse binnenstad. En we beperken ons niet enkel tot Gent. Ook in Brugge en Brussel gaan we met deze ecologische leveringen van start. Dit mobiliteitsinitiatief kadert binnen de visie om milieubewust te ondernemen. Iets waarmee de Deliva groep al zeer lang bezig is.
  Zo zijn de verpakkingen al jaren recycleerbaar en worden ze na verbruik consequent door ons teruggenomen. De maaltijden worden geleverd in herbruikbare kratten. Op die manier vermijden wij karton of restafval voor onze klanten. Er wordt maximaal met lokale- en seizoensproducten gewerkt. Onverantwoorde en/of bedreigde vissoorten zoals tonijn komen niet op het menu in Gentse scholen en kinderdagverblijven. Dankzij de centrale bereiding worden dure investeringen ter plaatse vermeden en garanderen wij een efficiënte & milieuvriendelijke maaltijdvoorziening.
  Hans Desmet Deliva groep – http://www.deliva.behans.desmet@deliva.be
  Yan Ketelers Bubble Post – http://www.bubblepost.beyan@bubblepost.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.