Het is zeker: vanaf januari 2017 nieuwe schoolmaaltijden

Het is eindelijk zover: vanaf januari 2017 krijgen leerlingen in het stedelijk onderwijs van Gent nieuwe schoolmaaltijden op het menu.

Samen met leerlingen en hun ouders heb ik in het verleden meermaals de gebrekkige kwaliteit van de schoolmaaltijden aangeklaagd. Als gemeenteraadslid én als mama van een dochter die elke dag warm eet op school, vind ik dit nieuwe contract een belangrijke verwezenlijking van het stadsbestuur. Het is namelijk niet eens zo evident dat er op school nog warme maaltijden worden aangeboden – kijk maar naar het Antwerpse onderwijs, waar dit niet langer het geval is. Daarnaast vind ik het erg belangrijk dat kinderen een lekkere en gezonde maaltijd krijgen, die geproduceerd is met respect voor mens en natuur. De stad neemt hier opnieuw een voortrekkersrol in op het vlak van duurzaam aankoopbeleid.

fullsizerender2

Dit is een belangrijke stap, maar geen eindpunt. Wat ik zeker verder zal opvolgen zijn:

 • verdere proefprojecten in het kader van ‘lunch met LEF’ (nadruk op lokaal, ecologisch en fair);
 • de rol van leerlingen en ouders bij het bepalen van het menu (cf. De smaakpanels), en de inbedding in het pedagogisch werken rond gezonde voeding en
 • de betaalbaarheid van de schoolmaaltijden: de stad past nu al sociale correcties toe voor ouders die moeilijkheden hebben met het betalen van facturen. We moeten goed opvolgen of de prijs van de nieuwe schoolmaaltijden voor meer ouders een drempel volgt.

Hieronder lees je het volledige antwoord op mijn schriftelijke vragen aan schepenen De Regge en Decruynaere. 

 

(Letterlijk) Schriftelijke vraag: Duurzame en lekkere schoolmaaltijden vanaf januari?

Ik stelde al meerdere vragen aan u en uw collega schepen Decruynaere over de verwachte verbeteringen op vlak van smaak, gezondheid en duurzaamheid van de schoolmaaltijden. Na problemen met de gunning, meldde u in het voorjaar dat een nieuwe procedure moest worden gestart. Het nieuwe contract, met meer aandacht voor duurzaamheid, zou dan ingaan vanaf 1 januari 2017.

 • Is de leverancier intussen aangeduid? Gaat het om een nieuwe leverancier?
 • Welke garanties zijn er inzake duurzaamheid (zowel ecologisch als sociaal) van de maaltijden?
 • Wat zal het minimum aandeel van biologische producten zijn?
 • Werden de maaltijden van de nieuwe leverancier ook getest op smaak en zo ja, wat waren de resultaten?
 • Hoe werd bepaald of de maaltijden gezond en evenwichtig zijn?
 • Wat is de totale kostprijs van de maaltijden? Zal de prijs voor de ouders toenemen als gevolg van het nieuwe contract?
 • Kan de timing (januari 2017) aangehouden worden?

(Letterlijk) Antwoord van de schepenen Martine De Regge en Elke Decruynaere

Is de leverancier intussen aangeduid? Gaat het om een nieuwe leverancier?

Op basis van een open offerte aanvraag met Europese bekendmaking werd op 29 september door het College van Burgemeester en Schepenen de opdracht toegewezen aan de firma Culinor van Destelbergen die, rekening houdend met de vooropgestelde gunningscriteria, als eerste werd gerangschikt.

– Welke garanties zijn er inzake duurzaamheid (zowel ecologisch als sociaal) van de maaltijden?

Voor de opdracht van de schoolmaaltijden zijn volgende duurzaamheidselementen opgenomen:

 • 20% van de maaltijdcomponenten zullen bio
 • Samen met de leverancier worden verschillende acties opgezet om nog meer duurzame maaltijden te voorzien. Zo wordt twee keer per jaar een Earth Friendly Menu aangeboden, met lokale groenten, fair trade producten, bio, aangepaste kooktechniek die energie-efficiënter is, keuze voor gerechten die minder verpakking vragen, keuze voor groenten met een zeer lage voetafdruk.
 • Een aantal activiteiten van de leverancier zullen worden toevertrouwd aan sociale economiebedrijven.
 • Het duurzaam transport zal door Bubblepost worden gedaan met CNG voertuigen (rijden op aardgas).
 • Er wordt gewerkt met seizoensgroenten volgens de vier seizoenen uit het land van herkomst.
 • Het is nog steeds elke donderdag veggiedag. Daarnaast is er iedere dag een lekker vegetarisch alternatief
 • We zetten in op dierenwelzijn door te kiezen voor eieren uit vrije uitloop.
 • Er wordt enkel gewerkt met duurzame vis (MSC, ASC of gelijkwaardige duurzaamheidslabels). Het gebruik van pangasius, tilapia, tonijn en victoriabaars (nijlbaars) is verboden.
 • Het verpakkingsafval wordt gerecycleerd.
 • Er worden verschillende acties ondernomen om voedselverspilling te voorkomen. Vandaag wordt de verspilling in kaart gebracht. Afhankelijk van deze resultaten worden de acties uitwerkt.

– Wat zal het minimum aandeel van biologische producten zijn?

In het bestek werd een minimum vooropgesteld dat minstens 15 % BIO diende te zijn, de leverancier zal voor deze opdracht minimum 20% BIO maaltijdcomponenten gebruiken.

– Werden de maaltijden van de nieuwe leverancier ook getest op smaak en zo ja, wat waren de resultaten?

Door de betrokken inschrijvers werden, op basis van de clausule die in het bestek werd opgenomen, een aantal stalen aangeleverd die enerzijds werden getest in een erkend labo maar anderzijds ook organoleptisch werden getest.

De verschillende maaltijden werden anoniem geproefd en beoordeeld door een aantal experten op uitzicht, kleur, consistentie, geur, en smaak. Dit resulteerde in een score en die werd opgenomen in het gunningsverslag.

– Hoe werd bepaald of de maaltijden gezond en evenwichtig zijn?

Op gezondheidsvlak worden de aanbevelingen van de hoge gezondheidsraad nauwgezet opgevolgd. Zo worden bijvoorbeeld plantaardige eiwitten gebruikt ter aanvulling en vervanging van dierlijke eiwitten, verminderen we geraffineerde suiker, vermijden we palmolie, bieden we meer rauwkost aan, beperken we het gebruik van sauzen en het gebruik van E-nummers.

Samen met de voedingsdeskundigen en/of diëtisten van de leverancier en onze experten wordt blijvend werk gemaakt om het menuaanbod evenwichtig te houden.

– Wat is de totale kostprijs van de maaltijden? Zal de prijs voor decouders toenemen als gevolg van het nieuwe contract?

De ouders zullen voor een maaltijd voor een kleuter 3.25€ betalen en voor een lagere schoolkind 4.10€. Dat geeft een prijsstijging ten opzichte van het vorige contract, maar er blijven sociale correcties mogelijk. In vergelijking met andere Gentse scholen die warme maaltijden aanbieden: de hoogste prijs is 5€ voor een kleuter en lagere schoolkind. De goedkoopste 2€.

– Kan de timing (januari 2017) aangehouden worden?

De opdracht werd betekend aan Culinor en zal starten op 1 januari 2017, de nodige voorbereidende gesprekken met de leverancier en Onderwijs zijn lopende zodat een vlotte overgang kan worden gegarandeerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.