Stad Gent voert sociaal tarief in voor schoolmaaltijden

Het invoeren van de nieuwe schoolmaaltijden in het stedelijk onderwijs in Gent, heeft tot gevolg dat de prijzen stijgen. Voor een kleuter stijgt de prijs per maaltijd van €2.85 naar €3,25. Voor kinderen uit de lagere school zullen ouders €4,10 in plaats van €3,10 betalen. Dit zijn nog steeds gemiddelde tarieven in vergelijking met de prijzen van maaltijden in andere scholen. Maar om de maaltijden betaalbaar te houden voor iedereen, voert de stad samen met de nieuwe tarieven ook een sociaal tarief in.
schoolmaaltijdGezinnen met een jaarlijks belastbaar gezinsinkomen lager dan €22.494,93 zullen een korting genieten van 25% op iedere bestelde maaltijd. Dit betekent concreet dat de prijzen voor deze gezinnen niet zullen stijgen. Het gaat om ongeveer 15% van de leerlingen die vandaag gebruik maken van de buitenschoolse kinderopvang en de warme maaltijden op school.
Ouders krijgen deze week een brief van het stedelijk onderwijs met alle informatie over de nieuwe tarieven. De tarieven gaan in vanaf februari 2017. Schepen Elke Decruynaere bevestigde in de commissie dat het sociaal tarief automatisch zal worden toegekend.
(Letterlijk) Uit de toelichting van het nieuwe retributiereglement
“Op vraag van verschillende ouders, kinderen en medewerkers wordt ingezet op gezonde maaltijden waarbij duurzaamheid en kwaliteit centraal staat daardoor is er ook een prijsstijging. Voor een kleuter stijgt de prijs per maaltijd met €0,40 van €2.85 naar €3,25. Voor kinderen uit de lagere school betalen ouders €1 meer per maaltijd, dit staat gelijk aan een tarief van €4,10.

De aanpassing van de prijzen zet ook aan tot een herziening van de sociale tarieven. Ieder kind en jongere in de kinderopvang en het Stedelijk Onderwijs Gent moet de mogelijkheid hebben om een maaltijd te nuttigen. Daarom wordt een sociaal tarief voorgesteld op basis van belastbaar inkomen van de ouders. Hiervoor wordt het principe van het ‘jaarlijks belastbaar gezinsinkomen’ gebruikt waarop de vermindering voor opvang in de STIBO’s en het stedelijk basisonderwijs gebaseerd is.
Gezinnen met een jaarlijks belastbaar gezinsinkomen lager dan €22.494,93 zullen een korting genieten van 25% op iedere bestelde maaltijd. Dit komt overeen met de gezinnen die nu reeds een korting van 50%, 75% en 85% genieten op de opvangprijs. (zie artikel nieuw artikel 15) Gezinnen met een jaarlijks belastbaar gezinsinkomen hoger dan €22.494,93 betalen de volledige maaltijdprijs.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.