Sp.a Gent op bezoek bij OpStap

In de schoot van de Dienst outreachend werk van de Stad Gent is sedert februari 2015 OpStap actief. OpStap richt zich tot kwetsbare (ex-)druggebruikers. Het doel? Hun maatschappelijke participatie verhogen en sociaal isolement doorbreken. Een delegatie van sp.a Gent mocht op een koude zaterdagochtend op de koffie bij coördinator Gert Ongenaet.

Het doorbreken van sociaal isolement begint bij een veilige plek voor ontmoeting. Dat onderkomen vond OpStap enkele maanden geleden in een pand midden in het Baudelopark. Je wandelt hier geen kille vergaderzaal binnen, maar een living, kerstboom incluis. Geen posters over spuitenruil aan de muur, wel een kalender van de Buffalo’s. Om de drempel zo laag mogelijk te houden, zijn de basisregels beperkt: je bent welkom als je aanspreekbaar bent voor de medewerkers en de medebezoekers. Agressie en gebruik van alcohol of drugs zijn uit den boze.

OpStap heeft nauwe contacten met andere hulpverleners in het Gentse: het brugteam van het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW), het Medisch-Sociaal Opvangcentrum voor Druggebruikers (MSOC), het OCMW. Maar doorverwijziging naar hulpverlening is niet de hoofddoelstelling van OpStap, maatschappelijke participatie van druggebruikers is dat wel. Bezoekers van OpStap krijgen wekelijks een sms met het programma van die week. Ze kunnen gewoon eens langskomen, meedoen met sportieve of culturele uitstappen, maar ook workshops volgen en zich engageren voor vrijwilligerswerk. Die diversiteit in het aanbod is belangrijk. Elke bezoeker moet kunnen deelnemen op zijn eigen tempo.

Het systeem van vrijwilligerswerk is er voor de bezoekers die een maatschappelijk zinvolle activiteit zoeken of een eerste stap naar betaald werk willen zetten. Bezoekers kunnen zich wekelijks inschrijven om onder begeleiding en tegen een vrijwilligersvergoeding de lokalen te poetsen, mee te gaan op spuitenpatrouille of te werken op de kinderboerderij. Vrijwilligers moeten uiteraard nuchter zijn. De begeleiders zien streng toe op gebruik van alcohol of drugs. Momenteel zijn zo 28 (ex-)druggebruikers wekelijks aan het werk. En er zijn telkens meer gegadigden dan werkplaatsen.

In totaal bereikte OpStap tot nu toe zo’n 140 ‘gasten’, zoals Gert en zijn collega’s de bezoekers noemen. Schepen van Welzijn Resul Tapmaz had na de begrotingsbesprekingen van dit najaar goed nieuw voor de Dienst outreachend werk: er komen drie buurtstewards en twee straathoekwerkers bij. Ook OpStap mag een bijkomende medewerker aanwerven. Het mag duidelijk zijn dat het Gentse bestuur gelooft in laagdrempelig werken met en voor de kwetsbaarsten in onze stad.

Lees dit artikel ook op de website van sp.a Gent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.