Nog dit jaar voorstellen van kinderen mogelijk op de gemeenteraad

(Letterlijk) Mondelinge vraag: stand van zaken burgerinitiatief kinderen en jongeren

Begin vorig jaar antwoordde u positief op mijn suggestie om kinderen en jongeren in Gent ook toegang te geven tot het ‘burgerinitiatief’, waarbij burgers mits het verzamelen van voldoende handtekeningen een voorstel kunnen laten agenderen op de Gemeenteraad.

Het burgerinitiatief, zoals in Gent geregeld door art. 155 ev van het huishoudelijk reglement van de Gemeenteraad is vandaag immers niet toegankelijk voor kinderen. Concreet is het zo dat ondertekenaars minimum 16 jaar moeten zijn.

U stelde in uw antwoord dat u de Dienst Beleidsparticipatie opdracht gaf om te onderzoeken, samen met andere relevante betrokkenen zoals bijvoorbeeld de Jeugddienst en de Kindersecretaris, hoe wij een soort ‘voorstel van jongeren’ mogelijk kunnen maken voor kinderen jonger dan 16 jaar.

  • Wat is de stand van zaken van het onderzoek door de stadsdiensten?
  • Wanneer zal men met een concreet voorstel naar de Gemeenteraad komen?
  • Denkt men aan een minimumleeftijd en zo ja, welke en waarom?
  • Welke ondersteuning zal men voorzien vanuit de stadsdiensten (vb. jeugddienst, Kindersecretaris)?

 

(Letterlijk) Antwoord van burgemeester Daniel Termont

Er stellen zich heel wat juridische en andere operationele vragen om ‘Voorstellen van burgers’ ook mogelijk te maken voor inwoners jonger dan 16 jaar. Dan hebben wij het over de juridische waarde van de handtekening van kinderen, het aantal handtekeningen dat moet verzameld worden, enzovoort… .

Maar: Gent wil graag de ‘meest kindvriendelijke stad van Vlaanderen’ zijn (en blijven), en dus hebben wij, in overleg tussen verschillende diensten (Bestuursondersteuning, de Juridische Dienst, Organisatieontwikkeling, de Jeugddienst en de Dienst Beleidsparticipatie) een alternatief voorstel uitgewerkt.

Dat alternatief is gebaseerd op de (ik citeer) ‘Verzoekschriften aan organen van de gemeente’, een mogelijkheid die omschreven is in artikel 162 en volgende, van het huishoudelijk reglement. Wij kiezen met opzet voor die basis, om te vermijden dat er een te lange procedure moet worden uitgewerkt, want dat zou nefast zijn voor het jeugdige enthousiasme om effectief voorstellen in te dienen.

In het voorstel zou de minimumleeftijd 10 jaar zijn; uit ervaring van de Jeugddienst én uit heel wat onderzoeken blijkt dat de meest geschikte leeftijd te zijn.

Het voorstel wordt op dit moment afgewerkt en zal nog voor de zomer van 2017 aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Dit specifieke reglement zal dan een aanvulling zijn op de verschillende participatiekanalen die er nu al voor kinderen en jongeren zijn, zoals ‘Thuis in het stadhuis’, de Jeugdraad, de zogenaamde “J1000”, de jeugdparagraaf, de online brief aan de burgemeester, enzovoort… . Maar het spreekt voor zich dat effectief voorstellen kunnen doen aan de gemeenteraad, kan worden beschouwd als het summum van inspraak voor jonge gasten.

Er wordt nu ondertussen ook werk gemaakt van een eenvoudig digitaal formulier voor indiening van voorstellen. Indien nodig kan dat zelfs met de hulp van onze Kindersecretaris worden ingevuld. De Kindersecretaris wordt in ieder geval de centrale figuur in de ondersteuning en opvolging van de vragen.

Als het reglement goedgekeurd wordt, dan volgt er uiteraard communicatie op maat van de doelgroep.

Tot zover mijn antwoord. De jeugd van Gent heeft dus alweer iets om naar uit te kijken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.