Gent loopt niet warm voor ‘peukentegels’

De medewerkers van Ivago die zich dagelijks inzetten voor de netheid van onze stad, maar ook elke Gentse burger die al eens deelnam aan de ‘Gruute Kuis’ weten het maar al te goed: de vervuiling van onze straten door sigarettenpeuken lijkt heel moeilijk in te tomen. Recent kondigde de Vlaamse regering aan dat er in heel Vlaanderen duizend ‘peukentegels’ komen, dat is een bakje in het trottoir waarin rokers hun sigaret kunnen gooien. De tabaksindustrie betaalt het project.

Hoewel dit systeem elders al een positieve impact bleek te hebben op de zwerfvuilproblematiek, zijn er ook kritische bedenkingen. In een reactie van Stichting tegen Kanker klonk onder meer de vraag of dergelijke tegels niet voor extra rookprikkels in het straatbeeld zorgen. 

StockSnap_51L2DSZ0YJ

Een kritische houding die ik alleen maar kan delen. Terwijl men in andere landen er alles aan doet om rookprikkels uit het straatbeeld te weren én om te vermijden dat rokers hun peuken op straat gooien…. nodigen wij hen daartoe uit?

In de gemeenteraad van mei 2017 liet schepen Tine Heyse weten dat het nog niet duidelijk is of er in Gent ook dergelijke ‘peukentegels’ zullen komen. De schepen bleek ook de mening te delen dat dit systeem eigenlijk niet wenselijk is.

Mijn suggestie om verder in te zetten op het sensibiliseren van rokers, neemt de schepen ter harte. Ook het idee om asbakjes in zakformaat te promoten, zoals men bijvoorbeeld in Venetië doet, vond bijval.

 

(Letterlijk) Mondelinge vraag: ‘peukentegels’ in Gent? 

  • Komen er ook in Gent ‘peukentegels’? Zo ja, weet u al waar en wanneer deze zullen geplaatst worden?
  • Bent u het met mij eens dat de ‘peukentegels’ slechts een halve oplossing zijn? En bijgevolg deel moeten uitmaken van een beleid dat inzet op mentaliteitsverandering? Het doel moet immers blijven dat mensen niet langer peuken op de openbare weg gooien.
  • Wordt er in Gent soms repressief (vb. boete) opgetreden ten aanzien van mensen die peuken op de openbare weg gooien? Vindt u dit wenselijk?

 

(Letterlijk) Antwoord van schepen Tine Heyse

Geacht raadslid De Bruycker,

Ik heb ook in de krant gelezen dat minister Schauvliege een overeenkomst heeft waarbij de tabaksindustrie 1000 peukentegels zal betalen. Verdere info heb ik hier nog niet over gekregen.

Peukentegels zijn volgens mij geen goede oplossingen om te vermijden dat er sigarettenpeuken op het openbaar domein terecht komen. De handeling om een sigaret om de grond te gooien wijzigt niet. De kans bestaat dan ook dat er heel wat peuken naast de peukentegel terechtkomen, niet iedereen kan perfect mikken of zal zich bukken. En dat is ook wat we zien in andere steden, bijvoorbeeld Amsterdam.

Er zijn ook bedenkingen over de ergonomie van de medewerkers van IVAGO voor het leegmaken van de peukentegels. Bukken is immers niet goed voor de rug.

Momenteel staan er in Gent ongeveer 110 peukenpalen. Die staan opgesteld aan openbare gebouwen (administratie, parkings,…). De peukenpalen worden wekelijks leeggemaakt door IVAGO.

IVAGO plant de aankoop van 3.000 nieuwe straatvuilnisbakken. Die zullen voorzien zijn van een apart peukenbakje. De procedure hiervoor is aan gang. Op die manier kunnen rokers hun peuken toch heel wat vlotter kwijt dan vandaag. Bij de ingebruikname van deze korven willen we ook een campagne naar rokers lanceren om hun peuk correct te deponeren. We kunnen bekijken of we bij die campagne ook gebruik maken van het recipiënt dat u bijheeft.

Dit lijkt me dan ook een betere manier om de peuken te bestrijden dan peukentegels te voorzien.

En wat repressie betreft : de Gemeenschapswacht-vaststellers en politie kunnen repressief optreden tegen het gooien van een peuk op de grond. Het is echter bijzonder moeilijk om iemand hierop te beboeten. Men gedraagt zich in het algemeen toch iets beter als er iemand met een uniform in de buurt is en die persoon kan dan ook nog altijd zijn peuk wel oprapen en correct in de vuilnisbak gooien nadat de peuk gedoofd werd. Er zijn dan ook recent geen boetes hiervoor opgemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.