Kunst op straat: enkel in het centrum?

Een Gents communicatiebureau lanceerde vorige week een filmpje waarin ze zogezegd het werk van Ann Veronica Janssens (intussen bijgenaamd “de poutrel”) gingen stelen op de Korenmarkt om het te verplaatsen naar de Muide. Want geen kunst in de Muide – dat pikken ze niet. Goede grap, maar ook: een terechte boodschap. Kunst in de openbare ruimte is niet iets voor het centrum alleen.

Ik vroeg aan schepen Annelies Storms of de bewoners van de 19e eeuwse gordel en de deelgemeenten er mogen op rekenen dat de stad ook in hun wijken investeert in kunst. Het antwoord was positief. Ledeberg, de Bloemekeswijk, Drongen, de Papegaaistraat, de Brugse Poort en Sint-Denijs-Westrem mogen in de loop van 2018 kunst in het straatbeeld verwachten. Voor de Muide zijn er nog geen concrete plannen, maar de schepen start een traject om ook daar voor kunst in de openbare ruimte te zorgen.

(Letterlijk) Vraag van raadslid De Bruycker 

Een Gents communicatiebureau lanceerde vorige week een filmpje waarin ze zogezegd het werk van Ann Veronica Janssens (intussen bijgenaamd “de poutrel”) gingen stelen op de Korenmarkt om het te verplaatsen naar de Muide. Want geen kunst in de Muide – dat pikken ze niet. Een uiterst originele manier om een terechte boodschap te geven: kunst in de openbare ruimte is niet iets voor het centrum alleen.

·       Heeft de schepen ook kunstintegraties gepland buiten het centrum?

·       Zo ja, welke kunstintegraties zullen er nog komen en waar?

 

(Letterlijk) Antwoord van schepen Annelies Storms 

Ik heb het filmpje van De Blauwe Peer ook gezien en ben blij met hun vraag naar meer kunst op straat, niet alleen in het centrum maar ook in de wijken. Hun vraag is ook gericht naar kunst  in de wijk de Muide.

Voor 2017 en 2018 staan er nog een  aantal kunstwerken in de wijken gepland. Ik geef je graag een overzicht:

·       In Ledeberg  op de Standaertsite komt een kunstwerk komen van Marc Nagtzaam.

·       In de Bloemekeswijk komt op de site van de voormalige UCO-fabriek een kunstwerk.

·       In Drongen aan het stationsplein loop momenteel een traject voor een kunstintegratie in samenspraak met de bewoners en het Cultuurplatform Drongen.

·       In de  Papegaaistraat werd vorige week het werk ‘sluit je ogen, verbeeld je kunst’ overschilderd, daar loopt nu een tijdelijk project rond verhalen en geluiden uit de buurt van Aaifoon samen met vzw Pagegay nadien komt er een nieuwe kunstintegratie.

·       In de Brugse Poort zal kunstenaar Sven ’t Jolle een nieuw kunstwerk ontwerpen voor het kinderdagverblijf De Bron.

·       In Sint-Denijs-Westrem komt een werk van Samer Alagha in de Twaalf Apostelenstraat, in het kader van het vredesjaar 2018.

In januari van dit jaar heeft het college een aan 019 – een kunstencollectief die in het entrepot gebouw aan DOK Noord ook een tijdelijke invulling uitbouwen – een bemiddelingsopdracht gegund om deze kunstintegraties te begeleiden en ook te zorgen voor een goed overleg en draagvlak bij de buurt.

Wat de Muide betreft:  ik ben  heel erg blij met het enthousiasme van De Blauwe Peer en de buurt. Ik wil dan ook absoluut werk maken van een kunstintegratie op de Muide.   De Rechtvaardige Rechters van Van Eyck hebben ze daar blijkbaar al – dus we zullen iets anders moeten vinden.  Ik wil dit ook hier graag samen met de buurt doen en zal daarvoor zo vlug mogelijkeen traject opstarten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.