Meer middelen voor outreachend leren voor jongeren uit intra-Europese migratie

Vanavond keurde de gemeenteraad een subsidie van 100.000 euro goed voor het realiseren van laagdrempelige basisactivering voor jongeren uit intra-Europese migratie.

Dat intra-Europese migratie (IEM) onze stad voor grote uitdagingen plaatst, dat weten we intussen allemaal. Maar hoe het is om als jongere met roots in een Oost-Europees land en vaak met een familiegeschiedenis van extreme discriminatie en achterstelling op te groeien in onze stad, dat kan wellicht niemand van ons zich heel goed voorstellen.

youth

Maar wanneer het met die kinderen en jongeren spaak loopt, is het net dat wat we zouden moeten proberen. Ons even in de plaats stellen van de kinderen en jongeren die afhaken van school, die er niet in lijken te geloven dat er voor hen een betere toekomst is weggelegd, en van wie sommigen voor overlast zorgen of als misdrijf omschreven feiten plegen.

Net daar ligt de meerwaade van het project IEM-jongeren waarop de stad nu al enkele jaren hard inzet. Dat doen we door in een sterk netwerk en vanuit de leefwereld van de jongeren een brug te slaan tussen hen en de Gentse samenleving. Er zijn trajectbegeleiders bij vzw Jong aan de slag, integrale contextbegeleiders bij vzw Apart, gezinsbegeleiders bij CKG Sloeberhof en experten in personen met een beperking bij MFC Sint-Jozef. De stad faciliteert en coördineert en ook de politie en het parket zijn betrokken.

Al deze partners spannen zich in om gezinnen integraal te begeleiden, de kinderen en jongeren naar school toe te leiden als dat kan en op werk voor te bereiden als dat moet.

Dat het een zinvol project is, blijkt uit de evaluatie. Meer dan 100 jongeren zijn of waren in trajectbegeleiding, een 50-tal in contextbegeleiding. Van de jongeren die in aanraking kwamen met politie en parket pleegt een ruime meerderheid na de begeleiding minder feiten. Dat genuanceerd beeld wordt maar wat graag genegeerd door het Vlaams Belang, dat enkel aandacht heeft voor het handvol jongeren dat voor zware overlast zorgt.

Het is vanuit de eerste resultaten van het project dat de nood is gegroeid om de outreachende, laagdrempelige activering van de jongeren verder uit te bouwen. Dat kan gaan over een zinvolle dagbesteding, maar ook over mobiel leren, over een brug tussen de straat en de school.

De sp.a fractie steunt dit project ten volle en stemt ook graag in met de extra middelen om outreachend met de jongeren te kunnen werken.

Maar ook andere vragen dringen zich op. Hoe gaan we er samen voor zorgen dat iedereen hierin zijn verantwoordelijkheid opneemt? Ook de jeugdhulpverlening die onder Vlaamse bevoegdheid valt? Dat jongeren die in zeer problematische omstandigheden opgroeien of die ernstige feiten plegen daar niet terecht kunnen, verontwaardigt ons allemaal. Laten we dus ook de Vlaamse beleidsmakers aansporen om evenveel daadkracht te tonen als de Gentse.

Tot slot nog dit. In de evaluatie las ik het volgende: “Indien de levenssituatie van de jongeren onstabiel of precair is – onvoldoende voeding of huisvesting – komt een terugval/uitval in het project dichterbij.” Dat gaat over basisbehoeften, over kinderen en jongeren die geen dak boven hun hoofd hebben, over kinderen en jongeren die honger hebben. Dat valt misschien buiten de scope van dit project of de stemming door de gemeenteraad, maar laat het blijvend een prioriteit zijn voor ons allemaal: om die verschrikkelijke en extreme armoede uit onze stad te bannen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.