Meer #GRGent online

20180126 HLN
HLN, 26 januari 2018

In de commissie Algemene Zaken van deze maand vroeg ik burgemeester Daniel Termont nog eens naar eens stand van zaken van de online aanwezigheid van de gemeenteraad.

De burgemeester wist te vertellen dat het team dat zich bij de stad bezighoudt met communicatie via sociale media uitgebreid wordt van 3 naar 5 medewerkers. Dat zou er op korte termijn voor zorgen dat er consequenter over de werkzaamheden van de gemeenteraad gecommuniceerd wordt via online kanalen. Daarbij zal men de hashtag #grgent gebruiken.

In de raadszaal werden intussen ook camera’s geplaatst met het oog op live video streaming. Ten laatste in maart zal men starten met het live uitzenden van de gemeenteraad. De commissies worden niet gestreamd.

 

(Letterlijk) Vraag: De gemeenteraad online, stand van zaken

In eerdere tussenkomsten deed ik reeds voorstellen om de online communicatie over onze werkzaamheden in deze raad uit te breiden. De burgemeester antwoordde in juni 2016 hetvolgende:

“Onze Dienst Communicatie deed een alternatief voorstel om tegemoet te komen aan uw vraag om de gemeenteraad en haar werking beter bekend te maken bij de burger:

  • wij gaan de officiële Stad Gent-twitteraccount gebruiken voor aankondiging van de agenda van de gemeenteraad, telkens met een link naar de raadpleegomgeving. Dat account is dé account van de Stad en heeft een groeiend aantal volgers, je hoeft dus niet van nul te beginnen om een schare volgers op te bouwen;
  • wij gaan consequent de hashtag ‘#GRGent’ gebruiken – veel Gentse raadsleden en journalisten doen dat trouwens al.

Zo kunnen wij ook de conversaties monitoren (zodat Gentinfo voor web care kan zorgen, zoals het nu al doet voor andere relevantie conversaties over Gentse aangelegenheden) en wordt op die manier op de website een ‘twitterwall’ een optie tijdens de gemeenteraad of commissies, om de debatten ook op die manier te kunnen volgen. De Dienst Communicatie is, samen met Digipolis, volop bezig om dergelijke interactieve functies in de web omgeving op te nemen;

en tot slot: de zittingen en het gebruik van de hashtag zullen ook meegegeven worden met de wekelijkse digitale stadnieuwsbrief en in het papieren stadsmagazine, en via andere relevante kanalen, zoals Linkedin en andere stadsaccounts als dat relevant is voor een specifiek thema op de agenda.” 

Vragen:

  • Wat is de stand van zaken van het invoeren van de live video streaming? Wanneer gaat deze van start? Gaat het enkel over de zittingen van de gemeenteraad of ook van de commissies?
  • Wanneer starten de diensten met de communicatie via sociale media, zoals bijvoorbeeld het aankondigen van de agenda via Twitter met een vaste hashtag en via de digitale nieuwsbrief en het stadsmagazine?

 

(Letterlijk) Antwoord van de burgemeester

Geacht raadslid

Bedankt voor uw vragen – zij zijn belangrijk voor het werk van elk van ons, als raadslid, maar vanzelfsprekend ook voor de democratie an sich; voor het draagvlak voor ons werk.

Dus: eerst over de live video streaming.

In de periode van eind december tot begin januari heeft een externe leverancier de camera’s geplaatst in onze gemeenteraadszaal. Deze week nog, worden de camera’s afgesteld om een optimale opname- en beeldkwaliteit te bekomen. Bovendien worden de posities geprogrammeerd die de camera’s in beeld gaan brengen. Zodat ieder van ons zo goed mogelijk in beeld komt, nietwaar?

Afhankelijk van die afstellen en programmering, kan misschien al tijdens de eerstvolgende gemeenteraad (in januari dus) het systeem worden getest. Dat moeten wij nog heel even afwachten, ik kan dat nu nog niet definitief bevestigen. In februari volgen sowieso nieuwe testsessies. Als die testen goed verlopen, zullen wij de gemeenteraad van maart 2018 voor het eerst live met beeld kunnen uitzenden.

De Gentenaars (en anderen natuurlijk) zullen de raad dan live kunnen volgen op onze website. Daarna zullen zij hem trouwens nog kunnen herbekijken op de zogenaamde ‘raadpleegomgeving’ op qbesluit.gent.be. om te zien of ons haar wel goed lag.

In de gemeenteraadszaal komt er een indicator die zal tonen of er al dan niet wordt gefilmd. En het zal uiteraard te allen tijde mogelijk zijn om het videobeeld manueel te onderbreken als dat nodig zou blijken, om welke reden dan ook, je weet nooit – die optie is voorzien.

Net zoals bij de audiostreaming, zal enkel de gemeenteraad live met beeld worden uitgezonden. De commissies zullen wij voorlopig niet live uitzenden, die blijven na de zitting herbeluisterbaar.

Uw tweede vraag dan, de berichtgeving online, op de website en via sociale media.

De Stad Gent (met name: de Dienst Communicatie) tweet sinds juni 2016 inderdaad al over de gemeenteraadsagenda, de uitnodiging om de raad live te volgen, de uitnodiging van ‘Te gast op de gemeenteraad’, enzovoort.

De dienst geeft toe dat het enkele keren niet gebeurde, ofwel door crisiscommunicatie die er plots tussen kwam, ofwel door de onderbemanning van het digi-team, waarvan de leden ook wel eens verlof nemen, of naar een studiedag gaan, of naar een opleiding.

Het College heeft evenwel in juni 2017 beslist om het team uit te breiden van 3 naar 5 VTE, gezien het belang er van. Goed nieuws dus, de procedures lopen, binnenkort zal het team sterk genoeg staan om consequent te berichten over de raad.

Wat twitter betreft weten wij ondertussen allemaal dat de hashtag #grGent ondertussen goed ingeburgerd is en gebruikt wordt – een goeie zaak voor wie de raad van nabij wil volgen.

In de digitale nieuwsbrief wordt de gemeenteraad aangekondigd, maar ook hier: nog niet consequent, om dezelfde reden als bij twitter, én omdat een nieuwsbrief niet té veel berichten mag bevatten en er soms belangrijker nieuws moet gebracht worden.

In het Stadsmagazine is in september 2016 in een artikel aangegeven hoe je de gemeenteraad kan volgen als je niét naar het stadhuis kan komen, met dus de verwijzing naar twitter en de hashtag, en naar de website.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.