Meer kinderen die hun mening geven

Wat kinderen zelf vinden van gezondere schoolmaaltijden

Het Gentse stadsbestuur werkt al enkele jaren aan het duurzamer en gezonder maken van de schoolmaaltijden van het stedelijk onderwijs. Begin 2017 zetten we daarin een grote stap vooruit, met de start van een nieuw contract voor schoolmaaltijden, dat aan strengere criteria voldeed: gezonder, duurzamer, lekkerder. Ik stelde toen voor aan bevoegd schepen Martine De Regge om zeker de leerlingen zelf te betrekken bij beslissingen over de schoolmaaltijden.

Schermafbeelding 2018-05-10 om 14.34.29Begin dit jaar vond daarop een grootschalige bevraging plaats van 1430 leerlingen in het basisonderwijs. Leerlingen mochten gedurende enkele weken de maaltijden die ze die dag hadden gegeten beoordelen.

Naar aanleiding van mijn mondelinge vraag in de commissie Onderwijs, Personeel en FM, maakte schepen De Regge de resultaten bekend van deze eerste “smaaktest”. Enkele opvallende zaken:

  • 1430 leerlingen werden bevraagd, van het 3e tot het 6e leerjaar, in 12 scholen, gedurende 5 weken. Een hele klus dus, waar ook een sensibiliseringscampagne aan gekoppeld was: “de wijze (w)eters”.
  • De gezondere, duurzame maaltijden vallen in de smaak bij de leerlingen. Vooral de eerder klassieke gerechten zoals stoverij of spaghetti scoren heel goed, ook in de vegetarische varianten. Appelmoes is de grootste favoriet. Wanneer de smaken specialer worden, zoals het geval is bij bepaalde seizoensgroenten (pastinaak, pompoen, witloof), neemt de tevredenheid duidelijk af.
  • De tevredenheid neemt ook af naarmate de leerlingen ouder worden. Daarvoor hebben de onderzoekers niet echt een verklaring…
  • Ik vroeg in de commissie wat hier nu verder mee zal gebeuren. Volgens het antwoord van de ambtenaar was de leverancier heel blij met het initiatief van de stad. Er wordt bekeken hoe de maaltijden kunnen worden aangepast, zodat de kinderen ze liever eten.
  • Er is een project tegen voedselverspilling gestart, met “FREE GO’s” aan de schoolpoort, waaruit iedereen die bij de school betrokken is overschotten van de maaltijden kan meenemen die anders in de vuilbak zouden belanden. Eentje is al in gebruik. Twee andere zijn in voorbereiding.

Schermafbeelding 2018-05-10 om 14.35.09

 

Voorlopig geen ‘Lunch met LEF’ 

Tijdens dezelfde commissie vroeg ik ook naar een stand van zaken met betrekking tot de uitgebreidere proefprojecten ‘Lunch met LEF’. Vorig jaar kondigden schepen Decruynaere en schepen De Regge immers aan dat er in 2018 2 grote proefprojecten zouden komen waarbij een school een maand lang vers bereide, lokale, ecologische en faire schoolmaaltijden aanbiedt. Helaas blijkt nu dat geen enkele cateraar intekende op het bestek om dit proefproject uit te werken. De belangrijkste reden is de prijs: ze zien het niet realiseerbaar voor de prijs van 3,85 euro per maaltijd.

Ik vind het natuurlijk erg jammer dat de proefprojecten er niet zullen komen. Tegelijk denk ik dat dit de essentie van het probleem blootlegt, namelijk de vraag of zo’n lage prijs wel in verhouding kan zijn met een maaltijd die vers bereid, gezond, lokaal, ecologisch en fair (d.w.z. dat iedereen van producent tot koerier er een fair inkomen aan verdient) is. Het zal aan de volgende bestuursploeg van onze stad zijn om te bepalen of en hoe deze proefprojecten een tweede kans kunnen krijgen.

Als het van mij afhangt, zullen we als stad in elk geval de kar blijven trekken van gezonde en duurzame maaltijden. Als alle kinderen op school gezond en betaalbaar kunnen eten, dan draagt dat bij tot hun ontwikkeling en tot gelijke kansen. Het is tegelijk een investering in lokale landbouw. En het biedt kansen voor tewerkstelling, zowel in de keuken als op het veld.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.