Astrid wil meer … De Sloep

“Na 2 jaar in België werd ik erkend als vluchteling. Bij De Sloep voelde ik me voor het eerst ook erkend als mens.”

Deze quote tekende ik maanden geleden op uit de mond van een jonge mama uit Gaza die me haar verhaal vertelde. Ze vertelde over de droom die ze voor zichzelf had (studeren!) en hoe die er haar toe aanzette om alleen naar Europa te vluchten. Zwanger van haar eerste kindje kwam ze bij De Sloep terecht.

“Het was als een thuis”, vertelt ze, “ik werd hier onthaald met een hart, zoals bij familie. De mensen van de Sloep en de andere mama’s hier legden me uit wat hier in België normale omgangsvormen zijn, ze antwoordden op mijn vragen over zwangerschap en opvoeding.”

Voor mij zit een sterke, zelfbewuste vrouw. Als ik haar vraag hoe het met die droom zit, antwoordt ze:

“Die heb ik doorgegeven aan mijn dochter. Ze is nog maar vier, maar ze staat er. Ze is zoals ik vroeger: zelfbewust, maar niet egoïstisch. Vooral voor haar wil ik nu dat die droom uitkomt.”

Gisteren verving ik Rudy Coddens voor een lijsttrekkersgesprek bij vzw De Sloep, een open huis voor ouders met jonge kinderen in de regio Muide-Dampoort. Met hun laagdrempelig onthaal, de individuele gezinsbegeleiding en het groepswerk helpen ze jaarlijks meer dan 1000 gezinnen om de weg te vinden en om hun rechten te realiseren. Maar bovenal is De Sloep een warm huis van vertrouwen voor veel mama’s, papa’s en kinderen.

Het is een aanpak waar ik rotsvast in geloof: mensen ongeacht hun achtergrond erkennen voor wie ze zijn en samen op zoek gaan naar hoe je hun rechten realiteit kan maken. De realiteit is echter ook dat heel wat organisaties in de sociale sector dit werk, hoe bezield ook, moeten doen met een zwaard van Damokles boven het hoofd. Structurele financiering van personeel dat door de jaren heen knowhow opbouwt, blijft vaak achterwege. Projecten allerhande vullen de gaten tijdelijk op, maar vragen op zich ook weer heel wat inspanningen om uit te schrijven, binnen te halen, te verantwoorden… Een lokale overheid kan niet altijd invullen waar hogere overheden schrappen, maar het mag duidelijk zijn dat sp.a en Groen vandaag en in de toekomst voor een sterk, sociaal middenveld kiezen.

#astridwilmeer 
#iedertotzijnrecht
#gentiswatwedelen♥️

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.