Astrid wil meer centen voor wonen

astridenemilie

 Terwijl deze week volop het debat over sociaal wonen woedde, organiseerden Emilie Peeters en ik de ‘Week van het wonen’. We interviewden elke dag een expert of ervaringsdeskundige over wonen in Gent. Over hoe zij het verschil maken, over wat er werkt, welke heilige huisjes ze willen zien verdwijnen en ook: hun verborgen Gentse parel.
 Een vaststelling: the next big thing will be a lot of small things. Tussen sociaal wonen aan de ene en de private markt aan de andere zijde, liggen experimentele, maar succesvolle praktijken die het verschil kunnen maken voor wie uit de boot valt.

  • Op maandag 1 oktober gingen we in gesprek met Bert Van den Broele van Het Pandschap. Met hun collectieve renovaties zorgen ze voor meer kwaliteitsvolle woningen, die kwetsbare Gentenaars kunnen huren via het Sociaal Verhuurkantoor. Je kan het interview hier herbekijken.
  • Op dinsdag 2 oktober praatten we met Nesrin Dinc, een jonge Gentse vrouw, die haar ervaringen in de zoektocht naar een betaalbare woning in onze stad met ons wil delen. Je kan het interview hier herbekijken.
  • Met Pascal Debruyne, voorzitter van Samenlevingsopbouw Gent en als vrijwilliger actief met dakloze gezinnen, gingen we op woensdag 3 oktober in gesprek over gezinnen in precaire omstandigheden. Je kan het interview hier herbekijken.
  • Op donderdag 4 oktober praten we met Karel Lootens, sociaal ondernemer en initiatiefnemer van wooncoop, een wooncoöperatie die onder het motto ‘huren bij jezelf’ goed wonen betaalbaar wil maken voor een breed publiek. Je kan het interview hier herbekijken.
  • Op vrijdag 5 oktober mochten we op de koffie met Veerle Vyncke. Zij vertelt ons over haar ervaringen als ‘goede buur’ in het woonproject Convent 22. Dat biedt een plek aan 8 mensen met autismespectrumstoornis om zelfstandig te wonen in een aangepast kader. Je kan het interview hier herbekijken.
  • Op zaterdag 6 oktober gingen we live met Trui Maes, die vanuit Samenlevingsopbouw Gent het project Dampoort Knapt Op opvolgde. Ook Els Gusse, zelf bewoner van een van de woningen die binnen het project werden gerenoveerd, schoof mee aan tafel. Je kan het interview hier herbekijken.
  • Tot slot blikt ik  Emilie terug op de zes interviews en gaven we duiding bij wat ons het meest is bijgebleven en hoe we er als politici mee aan de slag willen.
    The next big thing will be a lot of small things. Tussen sociaal wonen aan de ene en de private markt aan de andere zijde van het continuüm liggen experimentele, maar succesvolle praktijken die het verschil kunnen maken voor wie uit de boot valt.” Je kan het interview hier herbekijken.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.