OPENING heringericht Begijnhofdriespark

Als schepen van Openbaar Groen, heb ik op vrijdag 26 augustus 2022 nog maar eens een park mogen openen. Het heringerichte Begijnhofdriespark dit keer, aan het oude Elisabethbegijnhof in het stadscentrum. De opening werd eerder al enkele keren uitgesteld. Ze vond nu plaats bij de start van de populaire Begijnhoffeesten.

In het ontwerp van het vernieuwde park vond de Stad Gent een goed evenwicht tussen biodiversiteit, rust, spelen en de cultuurhistoriek eigen aan de plek, mede op basis van ideeën en suggesties van de bewoners.

Er is het centrale grasplein, met rolstoeltoegankelijke paden en zitbanken, extra vuilnisbakken en méér en betere verlichting. Er is ook een splinternieuw parcours met houten spelelementen voor de buurtkinderen en de kinderen van de buurtscholen. Er zijn uiteraard ook veel nieuwe planten en struiken (onder andere zes prachtige winterlindes), én er komt nog een ‘foorkast’ aan de rand van het park, om gemakkelijk elektriciteit te kunnen afnemen tijdens buurtfeesten zoals de Begijnhoffeesten.

Al 22 parken geopend!

Ik heb ondertussen, sinds begin 2019, al 22 parken mogen openen of heropenen. Dat is geen toeval. We hebben een groot plan en zijn geweldig ambitieus. Eind september 2021 is ons ‘Ruimtelijk UitvoeringsPlan Groen’ definitief goedgekeurd door de gemeenteraad, waardoor het aandeel grondgebied met een groene bestemming in Gent in één keer 20% groter wordt. Echt een betonstop in de praktijk. Daarnaast willen we dat er op zes jaar tijd (2019-2025) 150.000 bomen bijkomen… maar we zitten nu al aan 137.000 bomen extra!

In diezelfde periode wordt dus ook duchtig geïnvesteerd in parken. Het aantal wijkparken stijgt van 64 naar 78. Vooral in de dichtbebouwde 19de-eeuwse gordel moeten er bij komen, want daar hebben heel veel mensen géén eigen buitenruimte. Voor hen zijn die parken echt hun tuinen…

Alle info over de Gentse parken vind je op de website van de Stad Gent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.