Zo’n woonproject verdient een prachtig park

Als schepen van Openbaar groen, mocht op zaterdag 17 september 2022 nog maar eens een park openen: het ‘Bijgaardepark’ dit keer, bij het nieuwe cohousingproject Bijgaardehof naast het koopcentrum in de Dendermondsesteenweg in Sint-Amandsberg.

Het is een groot park, van zo’n 2,5 hectare. Een avontuurlijk park ook, met veel speelplekken voor kleine en grotere kinderen, zoals de grote boomhut. Met nog de muren van de Malmarfabriek, met daarop de werken van graffitikunstenaar Roa. Tussen de muren is er een varentuin en ook het moestuinenproject van vzw De Bijgaard heeft een definitieve plek gekregen. Én er is veel aandacht voor ‘beestjes’: in de eerste plaats voor bijen, maar ook voor de kolonie beschermde vleermuizen die in de kelder huizen.

Mensen snakken naar openbaar groen

Een dergelijk belangrijk woonproject verdient uiteraard een publieke ruimte waar met evenveel zorg aan gewerkt is. Goed ontworpen, mooie, veilige openbare ruimte is heel belangrijk voor de leefbaarheid van buurten, en van de stad als geheel. Openbaar groen in het algemeen, en parken in het bijzonder, spelen daar een bijzondere rol in. Dat hebben we gezien tijdens de coronacrisis: de mensen snákten een wandeling in het groen, of anderen op een fijne manier kunnen ontmoeten.

‘Al 137.000 bomen extra in Gent!’

Maar ik had de coronacrisis niet nodig om dat te beseffen. Ons ambitieuze plan om Gent groener te maken dateert al van vóór de crisis. We zouden tegen 2025 in Gent 150.000 bomen bij planten, maar we zitten nú al aan 137.000 bomen extra. Eind september vorig jaar is ook ons Ruimtelijk UitvoeringsPlan Groen goedgekeurd door de gemeenteraad: het aandeel grondgebied met een groene bestemming in Gent wordt daardoor in één keer 20% groter. Echt ‘een betonstop in de praktijk’… Én ik heb in mijn dik drie en een half jaar als schepen van Openbaar groen al 22 kleine en grote parken mogen openen of heropenen… Zalig is dat!

Ook nieuw wijkgezondheidscentrum Sint-Amandsberg geopend

’s Avonds mocht ik ook het wijkgezondheidscentrum Sint-Amandsberg openen, dat ook een (nieuwe) plek kreeg in het Bijgaardehof.

Er zijn ondertussen al elf zo’n centra in Gent, schone voorbeelden van hoe we in Gent beleid willen voeren: samenwerkend met derden en dicht bij de mensen. Wijkgerichte gezondheidspromotie moet vooral de zorg toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen. Heel veel hulp op één plek (psychologen, diëtisten, tandartsen, enzovoort) en letterlijk en figuurlijk lage of zelfs geen drempels. Gezondheidsvaardigheden versterken om de gezondheidsongelijkheid kleiner te maken. Hier komen jaarlijkse 3.000 patiënten langs – de zorg die ze hier krijgen maakt voor hen een wereld van verschil.

Alle info over de Gentse parken en speelpleinen vind je op de website van de Stad Gent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.