Jongeren zijn niet de toekomst, ze zijn het nu. Ik ging eerst de titel ‘Het belang van een horizontaal jeugdbeleid’ gebruiken, maar dan was u misschien al afgehaakt. Als u dat alsnog wil doen, lees dan misschien even diagonaal verder (Een idee dat ik zelf heb gepikt van deze nieuwsbrief.)

Horizontaal jeugdbeleid dus. Kort gezegd betekent het dat de jeugd een aandachtspunt en een leidraad is doorheen alle domeinen van het bestuur van je stad. Dat kinderen en jongeren onze aandacht wegdragen wanneer het gaat over kinderopvang, onderwijs en jeugdwerk, ligt voor de hand. Dat men ook bij het herdenken van mobiliteit, het invullen van publieke ruimte of pakweg het  uittekenen van een personeelsbeleid aan de impact  op kinderen en jongeren denkt, doet dat veel minder. Om van Gent de meest kindvriendelijke stad van Vlaanderen te maken is het nochtans wel noodzakelijk. Laat ons het voorbeeld van mobiliteit nemen: daar zit onze plicht er niet op als we enkel aan de verkeersveiligheid van kinderen hebben gedacht. We moeten doordenken en werken aan een uitnodigende infrastructuur die stimuleert dat kinderen zich zelfstandig te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer in onze stad verplaatsen.

Met sp.a-Groen willen we de garanties voor die ‘kindreflex’ structureel inbouwen in het beleid. We doen dat doorheen verschillende maatregelen.

  • We voeren de jeugdparagraaf in. Dit betekent dat bij elke bestuursbeslissing geduid wordt op welke manier aan kinderen en jongeren werd gedacht.
  • We zien kinderen en jongeren als expert van hun eigen leefwereld en zetten in op hun inspraak in het beleid. We doen dat via de jeugdraad en wijkgebonden participatie, maar zetten evenzeer in op het bereiken van maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren.
  • Er komt een Gentse kindsecretaris: een ombudsman of -vrouw voor kinderen enjongeren die de vinger aan de pols houdt door de beleidsbeslissingen te toetsenaan hun kind- en jeugdvriendelijkheid.

Wanneer het over jeugdbeleidgaat ontbreekt zelden de zinsnede dat ‘de kinderen en jongeren onze toekomstzijn’. Ik zal dat niet tegenspreken, maar wil vooral pleiten voor het ‘hier en nu’ van de zowat 50.000 minderjarigen in onze stad. Zij zijn niet te herleiden tot toekomstige stemgerechtigden of nog erger ‘burgers in wording’. Kinderen en jongeren zijn actieve Gentenaars die wonen, leren, spelen en fietsen in onzestad. Ze zijn volwaardige medeburgers wiens mening we keer op keer in rekening moeten brengen.

Gelukkig hoef je niet oud te zijn om wijze ideeën te hebben…

Gelukkig hoef je niet oud te zijn om wijze ideëen te hebbenGelukkig hoef je niet oud te zijn om wijze ideëen te hebbenJongeren moeten hun ding kunnen doen in de stad. We investeren in jeugdwerk, ontmoetingsplaatsen en de vrijetijdspas. We werken aan meer tolerantie tegenover alle kinderen en jongeren.

Schoolgebouwen hoeven na de lesuren niet leeg te staan. We kiezen resoluut voor de ‘Brede School’, een samenwerkingsverband waarmee scholen, vrijetijdsorganisaties en diensten het sociaal weefsel in de stad versterken.

Veel jongeren verlaten de stad eens ze zich willen settelen. We zetten in op betaalbaar wonen, brengen meer groen in de buurt en stimuleren alternatieve woonvormen zoals cohousing.

Binnen een zelfde lijst kan je op meerdere kandidaten stemmen. Kies op 14 oktober ook jong! Surf naar onze Facebookpagina Stem ook jong en ontdek hoe je er binnen 40 jaar zal uit zien.

Maak een website of blog op WordPress.com