Astrid vraagt het aan… Daniel

“Ik heb een probleem met de manier waarop immigranten opgevangen worden. De condities waarin ze moeten leven zijn soms niet om aan te zien.”

Op 14 oktober 2012 doe ik mee aan de Gentse gemeenteraadsverkiezingen. Vanop plaats 16 van SP.A-Groenlijst ijver ik voor een sociaal en ecologisch Gent. Eigenlijk wil ik alle Gentenaars ontmoeten, maar dat is helaas niet mogelijk. Daarom zoek ik 100 Gentenaars op. Zij mogen me vertellen wat ik voor hen kan doen!

Ik geloof mijn ogen niet wanneer ik over de voetgangersbrug aan het Keizerpark stap. Er hangt zowaar een man in volledige klimuitrusting aan te bengelen! Daniel (31) beantwoordt mijn nieuwsgierigheid met plezier. Hij vertelt me dat hij muzikant is – klimmen is zijn tweede passie. Twaalf jaar geleden maakte hij als student de grote oversteek uit Chili. Enkele maanden geleden viel voor de eerste keer een oproep om te gaan stemmen in zijn bus. Hoe heeft hij Gent al die tijd beleefd?

“Gent is klein, maar tegelijk ook groot en erg praktisch.

Toen ik in Gent als 19-jarige student aankwam, viel het me op hoe gemakkelijk het was om hier je draai te vinden. Mijn ouders betaalden mijn vliegtuigticket, maar voor de rest voorzag ik volledig in mijn onderhoud met een job in een café. Het is dan ook een super sociale stad. De fiets! Dat is ook iets praktisch! Fietsen in Santiago is levensgevaarlijk. Ik fietste in Chili al wat rond als amateur wielrenner, maar heb daar het één en ander meegemaakt op de fiets. Hier is er gewoon veel meer respect en plek voor fietsers.”

Zijn er zaken die je anders zou willen zien in Gent?

“Ik heb een probleem met de manier waarop immigranten opgevangen en opgevolgd worden. De condities waarin ze leven zijn soms niet om aan te zien. Maar dat is een probleem dat ook op Europees niveau moet worden aangepakt, en geen uniek Gents probleem. Ik begrijp heel goed dat een stad dit nu niet bepaald op 1-2-3 kan oplossen.”

Heb je na al die jaren in Gent een bepaald lievelingsplekje?

“Ik vertoef graag in het groen. In de Blaarmeersen bijvoorbeeld. Zelf ben ik lid van de kajakclub, dus aan de Watersportbaan vind je me ook geregeld.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.