Gent is van iedereen

Beschamend. Veel andere woorden heb ik er niet voor. In Peeters & Partners van vandaag interviewde Wouter Verschelden Yasmine Kherbache over de rellen in Borgerhout. Verschelden had de anti-moslimfilm niet gezien, “maar dat had de meerderheid van die jongeren toch ook niet”. Het zou ook hem niet tegenhouden om verbaal wild om zich heen te schoppen. Het begon al bij de aankondiging van Kherbache, “half Algerijns als ik het goed voorheb”. Excuseer? Wat wou Verschelden hiermee suggereren? Ik interview hier even een “half Algerijnse” want geweld zit in hun cultuur ingebakken en zij zal ons dus helder de gebeurtenissen kunnen verklaren? Goed om weten. Bij de volgende miskleun van Bracke bel ik Verschelden om wat duiding. Ah ja, ze zijn toch alle twee van Gent?

De kernvraag van het interview was of iedereen nu wel van Antwerpen kon blijven, dan wel of Antwerpen alleen was voor diegenen “die hun best doen”. Wat een vreemd discours is dat toch. Kan je als bestuur van een stad zeggen: “Jou wil ik nog, en jou niet meer?” En wat doe je dan met diegene die je niet meer wilt? In een omheind park steken, naar een andere stad sturen, meegeven met Sinterklaas naar Spanje? Ik snap dat niet. Tegenwoordig vindt zowat iedereen dat strenge straffen een gezonde en onmisbare noodzaak zijn tegen figuren en culturen die weigeren “hun verantwoordelijkheid op te nemen”. Stel je hier vragen bij dan ben je een halfzachte dromer of medeplichtige ideoloog, die de harde realiteit van het hedendaagse stadsleven niet onder ogen wil zien.  Ik weiger tussen deze valse tweespalt te kiezen. Ja, we hebben in onze steden een fundamenteel probleem van samenleven en samenwonen. Maar neen, het antwoord op deze toenemende sociale ontwrichting ligt niet in een pletwals van repressieve maatregelen. Pas als we problemen als armoede en sociale uitsluiting als samenlevingsproblemen blijven definiëren en niet tot een individueel probleem herleiden, krijgen we een Gent dat van iedereen is.

Het is hier dat de ware inzet van de komende gemeenteraadsverkiezingen ligt. En het is daarom dat ik kandidaat gemeenteraadslid ben.

2 gedachtes over “Gent is van iedereen

  1. Awel Astrid, da’s nu een klaar en duidelijk gezegd zie! Geen simplistische schijnoplossingen, maar werk maken van wat de realiteit ons brengt. Echt goed dat jij mee in de gemeenteraad je doordachte stem wil laten horen!

  2. En het is door zo’n pampermentaliteit dat er keer op keer zo’n rellen zijn! Let op, ik ben ook tegen het VB. Alleen zakt mijn broek af als ik in Antwerpen een van die jongeren hoor zeggen: “ze moeten respect hebben”. Wel, ook zij mogen eens wat respect tonen! Moslims mogen Mohamed niet afbeelden, ik als niet moslim mag dat wel (niet als karikatuur uiteraard). Moslims mogen geen varkensvlees eten, ik als niet moslim mag dat wel!
    Wat mij voor de borst stuit is dat het minste goed is om te beginnen rellen. Het gaat hier echt niet om de anti-islamfilm hoor. Er wordt een vrouw in niqab gearresteerd, gevolg: rellen. Er wordt ergens een boek verbrand door een of andere idiote amerikaanse priester, gevolg: rellen. Eigenlijk bewijzen ze hiermee enkel het gelijk van de mohamed-cartoons!
    Extremisme is nooit goed, leidt tot polarisatie en geen plaats meer voor rede.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.