Boeiend debat over kindvriendelijkheid

Op 10 mei 2014 organiseerde ik samen met de wijkclub van sp.a Brugse Poort een ontbijtdebat over kindvriendelijkheid. Ik kan tevreden terugblikken, maar zie toch nog vele uitdagingen. Ik denk dat we met de aandacht voor kindvriendelijkheid goed op weg zijn. Maar er is nog veel werk: onze openbare ruimte is nog steeds niet aangepast aan kinderen en we laten maatschappelijk kwetsbare jongeren nog te veel in de steek.

debat4
Foto: Jean Marie Fotografie

Tijdens het debat werd zaterdag alvast wél aan de kinderen gedacht: zij konden zich uitleven in een – wegens regenweer binnen ingerichte- pop-up speeltuin.

 
Hieronder toch enkele opvallende elementen die uit het gesprek naar voren kwamen:

“Stadsmonitor 2014 met input van kinderen”

In de Stadsmonitor, een jaarlijks onderzoek naar de leefbaarheid van centrumsteden, zullen vanaf 2014 ook kinderen rechtstreeks bevraagd worden. ‘Voorheen vroegen we enkel aan volwassenen of de stad voldoende afgestemd was op kinderen. Nu vragen we de kinderen rechtstreeks naar hun mening. Volwassenen moeten niet voor hen denken’, aldus huidig minister van Stedenbeleid Freya Van den Bossche.

debat1
Foto: Jean Marie Fotografie

“Spelende kinderen soms wel overlast”

Van den Bossche sprak ook verontwaardigd over de onverdraagzaamheid ten aanzien van kinderen die buitenspelen. ‘Een GAS-boete voor voetballen op een pleintje of het wegpesten van een crèche omdat de kinderen teveel lawaai maken, dat kan toch niet?’. ‘Misschien begeef ik me nu als pedagoog op gevaarlijk terrein,’ bracht onderzoeker Sven De Visscher daartegen in, ‘maar spelende kinderen kunnen soms wel overlast veroorzaken.’ Volgens De Visscher ligt het probleem vooral in de al te juridische manier waarop we daar dan mee omgaan: een boete, een zaak voor de rechter… In plaats daarvan moeten we een maatschappelijke oplossing vinden. Meer ruimte voor jongeren, bijvoorbeeld.

Pleidooi voor meer persoonlijke begeleiding

Zowel Freya Van den Bossche als Nele Hugaert (vzw Jong) hielden een vurig pleidooi voor meer individuele begeleiding van jongeren. Jongeren die het moeilijk hebben, zoeken raad bij een vertrouwenspersoon. En die vinden ze vaak onder hun begeleiders in het jeugdwerk. Binnen het onderwijs moet een jongere volgens Van den Bossche voortaan één enkel dossier krijgen: ‘Dat begeleiding per net wordt georganiseerd, is niet logisch. Wanneer jongeren nu van school veranderen, moet alle begeleiding weer van nul herbeginnen.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.