Gents circulatieplan verdient beter dan ja/neen

Schermafbeelding 2016-02-23 om 00.13.34Het nieuwe circulatieplan voor de stad Gent verdient veel beter dan een simpele ja/neen-vraag. De Gentse meerderheidsfracties (sp.a, Groen en Open Vld) wijzen daarom het voorstel tot referendum af. We willen werk maken van een leefbare, bereikbare stad. En daarbij willen we de Gentenaars blijvend betrekken. We doen daarom deze voorstellen: 

Een voortdurende volksbevraging die bestaat uit volgende elementen:

  1. Het opzetten van een oplossingsgerichte dialoog, startend in maart 2016, voorafgaand aan de invoering van het Circulatieplan binnenstad Gent, met specifieke doelgroepen (bewonersgroepen, handelaars, zorgverstrekkers, mensen met een beperking, …). Deze dialoog kan leiden tot verdere concrete afspraken en verfijningen voor en na de invoering van het plan;
  2. Het organiseren van representatieve en kwalitatieve bevragingen bij Gentenaars en Gent-gebruikers na invoering van het Circulatieplan binnenstad Gent, met de bedoeling hieruit kwaliteitsverbeteringen en problemen te detecteren en voorstellen tot verfijning en bijsturing te formuleren;
  3. Deze bevragingen en andere reacties te laten begeleiden, evalueren en aansturen door een Burgerkabinet van onafhankelijke burgers, dat representatief is voor de Gentse bevolking, en dat regelmatig samenkomt (om te beginnen in juni en oktober 2017, en januari en mei 2018); dit Burgerkabinet zal worden samengesteld via een open oproep en zal aanbevelingen doen voor verfijning en bijsturing van het Circulatieplan binnenstad Gent; een concreet plan van aanpak met betrekking tot de samenstelling en werking van dit Burgerkabinet zal tegen de zomer van 2016 worden voorgesteld.

Systematische rapportering aan de gemeenteraad en/of de betrokken commissies over de participatie bij en de voortgang van de implementatie van het circulatieplan binnenstad Gent en de realisatie van de randvoorwaarden.

Begeleidende maatregelen bij de invoering van het circulatieplan binnenstad Gent, te weten:

  1. Het voorzien in voldoende aanwezigheid op het terrein van de politie en/of verkeersbegeleiders, om de nieuwe verkeersregeling te handhaven maar ook om weggebruikers te begeleiden;
  2. Het vrijmaken van bijkomende middelen voor de jaren 2016, 2017 en 2018 voor communicatie en ondersteuning van de handelskernen, zowel in de binnenstad als daarbuiten, om duidelijk te maken dat Gent bereikbaar is en blijft;
  3. Het voorzien in bijzondere maatregelen voor personen met een beperking en mensen die slecht te been zijn in het uitgebreide voetgangersgebied (shuttles, taxifietsen…).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.