Voorstelling toeristische route voor blinden en doven met voelplaten en gebarentaal

Op donderdagmiddag 3 mei 2023 mocht ik een heel bijzondere wandeling voorstellen: de toegankelijke toeristische route voor blinden en doven.

In Gent willen we dat iedereen zich overal en altijd welkom voelt. Dat geldt voor Gentenaars maar ook voor bezoekers. Sinds juni 2021 is er al de wandeling en brochure ‘Gent, toegankelijk voor iedereen’, met informatie over toegankelijke musea, gebouwen, cafés, restaurants en openbare toiletten. Maar die was vooral gericht op mensen die moeilijk te been zijn of rolstoelgebruikers. Nu zijn er langs de route ook voelplaten voor blinden en slechtzienden. Daarop staat bovendien een QR-code om audio-beschrijving te activeren. Je kan dus luisteren naar uitleg over hoe het gebouw eruitziet, en tegelijk voelen wat er beschreven wordt. Er zijn trouwens ook filmpjes in Vlaamse Gebarentaal, waardoor de wandeling meteen ook toegankelijk is voor doven en slechthorenden.

De route is een project van Toerisme Vlaanderen. Anymedia en DiAX hebben het uitgewerkt, samen met Herman Caulier, die als ervaringsdeskundige vrijwilliger is voor de Stad Gent. Het is één van de 32 acties in het nieuwe ‘Actieplan Toegankelijkheid’ dat we in maart hebben voorgesteld.

Met zo’n acties maken we echt een verschil in het dagelijkse leven van mensen. Tegelijk werken we ook aan zaken op lange termijn, zoals hulpmiddelen op het terrein (zoals hellende vlakken en een mobiele rolstoellift), over het screenen van onze stadsgebouwen, tot voorwaarden opleggen bij subsidies, vergunningen en erkenningen door de Stad.

‘Nothing about us, without us’

De toeristische route voor blinden kwam op een typisch Gentse manier tot stand. Acties en ingrepen rond toegankelijkheid zijn pas op maat en duurzaam als ze er komen na inspraak door ervaringsdeskundigen, zoals Herman in dit geval. Onze klankbordgroep telt 35 actieve leden: personen met een beperking, ouderen, mensen in armoede, anderstaligen, LGBTQI+-personen, enzovoort. Zij weten hoe het is in Gent te wonen en te leven, om Gent te bezoeken. Zij geven aan op welke drempels zij letterlijk en figuurlijk botsen. Daar zetten wij dan acties rond op, om die problemen op te lossen.

Alle info vind je op de website van de Stad Gent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.